Najzanimljiviji sajt Balkana
Alun Morgan (81) je doživeo srčani udar, kada mu se to desilo on je zaboravio svoj maternji jezik i odjednom je počeo da govori velški jezik. Alun je inače tokom Drugog svetskog rata boravio u Velsu,ali on....

nikada nije uspeo da nauči naučio velški....

Alun je daleke 1944. godine bio je evakuisan u Vels tokom svog boravka '44 godine u Velsu bio je okružen ljudima koji su govorili  velški jezik ali nikada nije uspeo da govori tim jezikom.posel rata ovaj veteran  je nastavio da živi u Londonu, gde živi i dan danas

Tri sedmice nakon udara,Alunu se vratila svest,a dokori su ostali pomalo zbunjeni kada su došli do otkrića da ovaj starac se ne seća engleskog jezika i da govori velški.Tada su mu doktori u bolnici  dijagnostifikovali afaziju,to jeste oštećenje mozga koje uzrokuje promene u moždanom predelu za govor.

Alun je povodom ovog neobičnog događaja izjavio medijima:
"Moja supruga se šokirala kao nikad u životu kad sam počeo da govorim velški" Ipak nakon nekoliko dana on se "prisetio" engleskog jezika, a  velški jezik je zaboravio.

"Engleske su mi se reči polako  vraćale u glavu, ali ni to nije bilo tako lako" rekao je Morgan.

Inače nije toliko neobično da osobe nakon srčanog udara ili nekih drugih jakih trauma progovore drugim jezikom ili naglaskom.Ove 2012 su isto tako bili zabeležena dva takva slučaja Britanki Kay Rushel i Sarah Colwill koje usled jakih migrena počele da govore francuskim, odnosno kineskim naglaskom.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala