Najzanimljiviji sajt BalkanaNakon snimaka zvuka svemira,utrobe Zemlje,okeana i drugih zvukova naučnici su otkrili i neverovatnu stvar da naša planet Zemlja "peva"Dobro baš ne peva.... ali proizvodi zvuk....

koji podseća na pevanje koji odlazi u univerzum.Svemirska agencija NASA objavila je snimak Zemljine pesme, inače taj fenomen nazivaju "hor".

Snimak,pesme je nastao 5. septembra,a uhvaćeni su radio talasi magnetosfere koji okružuju Zemlju.Radio talase,koji su na nama čujnoj frekvenciji,emituju energetske čestice u magnetosferi.Zemljino pevanje uhvatile su dve letelice koje su trenutno u sred dvogodišnje misije u Van Alenovim pojasevima zračenja koji okružuju našu planetu, a drži ih magnetno polje.Ustvari tako bi ljudima zvučao pojas zračenja kada bi umesto ušiju imali radio antene izjavio je u saopštenju glavni istraživač projekta Kreg Klecing.

"Ljudi decenijama znaju za hor.Radio prijemnici ga obično hvataju a zvuk veoma podseća na cvrkut ptica.Uvek se lakše hvatao ujutro,pa ga zato zovu i jutarnji hor" naveo je on, dodajući da je novi snimak jedan od najčistijih primeraka hora do sada."Međutim, imaćemo i nešto još bolje. Imamo dve letelice sa dva prijemnika, što znači da je moguće stereo snimanje", zaključio je Klecing.
izvor:blic.rs

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1