Najzanimljiviji sajt Balkana
Čak i da stavite naočare ne bi vam mnogo pomoglo da bi videli sadržaj ove knjige jer "mikroskopske veličine".Japanci tvrde da su izradili najmanju štampanu knjigu na svetu i da će  ovom knjigom oboriti stari Ginisov rekord!....


Ova knjiga za koju se nadaju Japanaci da će oboriti stari Ginisov rekord za najmanju na svetu knjigu,ima,dimenzije 0,75 milimetara i nju je nemoguće pročitati golim okom.Milimetarska knjiga sadrži 22 štampane straice,a knjiga se zove "Shiki no Kusabana"
(cvetovi sezona),i sadrži imena i monohromatske ilustracije japanskog cveća kao što su trešnje i šljive.


Firma "Toppan Printing" koja je izradila,a kako se najdaju Japanci najmanju knjigu na svetu kaže su da su slova u ovoj knjizi veličine svega 0,01 mm!

Slova su kreirana korišćenjem iste tehnologije kao i kada se novac štampa kako bi se sprečilo falsifikovanje.Koliko je knjiga "Shiki no Kusabana" mala govori i to da tek kada je uporedite  sa ušicom igle dobijate jasnu predstavu koliko je minijaturna!

 Knjiga je izložena u "Toppan Printing" muzeju u Tokiju, i ona je na prodaju,zajedno sa uveličavajućim staklom i malo većom kopijom od originala.Cena ove knjige ( ne originala) je oko 307 američkih dolara.

Trenutno, Ginisov rekorder za najmanju knjigu na svetu pod nazivom Chameleon sa 30 stranica knjige stvorio je ruski majstor Anatolij Konenko 1996. godine

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala