Najzanimljiviji sajt Balkanatajna zeleznica london
Najnovija turistička atrakcija u Londonu je poseta "Mail rail" - vožnja nekadašnjom "tajnom" poštanskom železnicom, koja više nije tajna a koja danas uključuje .... i nudi turistima  putovanje malim vozom kroz mračne tunele 20 metara pod zemljom.

Podzemna železnica "Mail rail" bila je 75 godina "zabranjeni grad", deo britanskog poštanskog sistema, kojom su dnevno s kraja na kraj Londona prenošeni milioni pisama, telegrama i paketa.

Ova "tajna" poštanska železnica  grad Londona je bila tada veoma korisna  za razvrstavanje, i brzu dostavu pošte koja je na prepunim londonskim ulicama bila nezamisliva.

"Ako ste baš visoki, možda ćete dvaput razmisliti pre no što kupite kartu za posetu podzemlju" rekao je novinarima direktor za komunikacije "Mail rail" Heri Haskison.

Posle dugogodišmnje izgradnje tunela, železnica je otvorena kao jedinstvena i najmodernija 1927. godine, a zatvorena 2003. godine, kada je "papirna pošta" pregažena razvojem elektronske pošte i drugih komunikacija.

Njeni električni vozovi bez vozača raznosili su poštu širom Londona brzinom od 56 kilometara na čas, a tokom decenija pristup podzemlju su imali samo poštanski radnici koji su otpremali poštu i majstori mkoji su održavali sistem.

Šefovi pošte razmatrali su mogućnost da se splet podzemnih železničkih tunela koristi za gajenje pečuraka, ali je na kraju odlučeno da se sačuva jedan deo i otvori za turiste i poveže s renoviranim Poštanskim muzejom koji se otvara u petak.

Plan je da se "Mail rail" otvori za turiste 4. septembra ove godine , a posete će uključivati 20-minutnu vožnju malim vagonima.

Ovi originalni vagoni biće providni, sa staklenim krovom a voziće kroz tunele prekrivene višedecenijskom prljavštinom, i kroz poštanske stanice koje se odavno ne koriste, već su sada samo "groblja" prašnjavih odbačenih železničkih vagončića.

Tokom vožnje će se preko razglasa čuti priče o istoriji i funkcionisanju poštanske železnice koja je tokom dva svetska rata imala i sasvim drugačije uloge od zamišljenih, i u miru korišćena i za snimanje delova holivudskih fimova.

Pozemni vozić pošte Londona s posetiocima zastajati na nekoliko mesta radi prikazivanja kratkih dokumentaraca i o tome.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala