Najzanimljiviji sajt Balkana
NASA je izdala saopštenje za javnost da je svemirski rover Curiosity na Marsu pronašao minerale gline,koji nastaju pod uticajem neutralne vode!.Analiza uzorka kamena koji je rover Curiosity....

prikupio na Marsu pokazala je da su na Crvenoj planeti nekada postojali uslovi za život !....

Analizom su načnici pronašli sumpor,azot,vodonik,kiseonik,fosfor i ugljenik odnosno ključne hemijske elemente koji grade živi svet svi ovi elementi su pronađeni u prahu koji je Curiosity izbušio na steni u blizini kratera Gejl (Gale) prošlog meseca.

Isto tako postojanje gline pokazuje da su na nekim mestima na Marsu pre nekoliko milijardi godina vladali uslovi koji su pogodovali postojanju života.

 “Fundamentalno pitanje ove misije bilo je da li je Mars nekada bio naseljiv”, kaže vođa programa za istraživanje Marsa, Majkl Majer, "Na osnovu onoga što smo do sada saznali od našeg svemirskog vozila na Marsu,odgovor je – da!"

Dok je glavni istraživač John Grotzinger iz programa za istraživanje Marsa izjavio sledeće:
"Pronašli smo nastanjivo okruženje,u kojem je mogao da opstane život. Ako biste bili tamo u vreeme kada je ta voda postojala,verovatno biste mogli i da je pijete"

 Prikupljene informacije ukazuju da je Yellowknife Bay područje koje rover istražuje nekada pripadao rečnom sistemu ili je bio dno jezera što je moglo da predstavlja uslove za razvoj mikroba.U steni se nalaze još i minerali gline,sulfata i drugih hemikalija.

U krateru Gejl inače se vide tragovi nekadašnjih rečnih tokova.Naučnici planiraju da svemirski rover Curiosity radi još nekoliko nedelja u Yellowknife Bay području, pre nego što se premesti na centralni deo Gejl kratera - Mount Sharp.Ispitivanja slojeva tla trebalo bi da daju više informacija o tome koliko su trajali i kakvi su bili uslovi za život na crvenoj planeti Mars.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala