Najzanimljiviji sajt Balkana

posuđe koje se samo čisti
Sigurni smo da će ova vest obradovati moge domaćice .Zanimljiva vest nam dolazi sa severa Evrope iz Švedske, studio za dizajn "Tomorrow Machine" proizveo je tanjire i šolje od celuloze koje ne treba nikada prati.!....


Studio "Tomorrow Machine" je narpavio prototip neobičnog posuđa u saradnji sa istraživačkom kompanijom Innvetia i Kraljevskog instituta za tehnologijuu Stokholmu, a na zahtev švedske Federacije šumskih industrija.Novi proizvod ima za cilj da pokaže kvalitet novih materijala razvijenih na bazi celuloze, a koji su veoma laki, izuzetno čvrsti ali savitljivi. Proizvod štedi resurse,i ne zahteva ni vodu niti hemikalije da bio ostao čist.Celulozna pulpa se formira u list, a zatim se zagrevanjem oblikuje.

"Materijal postane čvrst kao keramika, ali je daleko laganiji i ne lomi se pri padu" izjavile su dizajnerke Hana Bilkvist i Ana Glansen, koje su se specijalizovale za ambalažu hrane.

Premaz na posuđu je rezultat nove tehnologije koja imitira lotosov list kako bi stvorila superhidrofobičnu površinu, tj. površinu otpornu na vodu, ali i na prljavštinu. Nakon upotrebe, tanjir i šolju je dovoljno nagnuti i oni će se sami očistiti.

Inovacija neće samo olakšati život ljudi, već će pomoći u zaštiti okoline jer štedi vodu,energiju i ne zahteva upotrebu deterdženta. To je potpuno nova tehnologija koja je i dalje u razvoju i nije još spremna za industrijsku proizvodnju,dodali su odgovorni iz kompanije.

"Naša vizija kao dizajnera je da stvorimo bolji svet kroz istraživanje, nove tehnologije i inteligentne materijale. Verujemo da je kreativnim korišćenjem nauke moguće stvoriti inovacije budućnosti" dodale su na kraju Bilkvist i Glansen.
izvor:blic.rs
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1