Najzanimljiviji sajt Balkanatalenat za muziku
Američki tinejdžer Lahlan Konors (17) iz Englvuda iz države Kolorada odnedavno je opsednut muzikom:Njegova majka jedva uspeva svog sina Lahlana da odvoji od klavira, da bi mogao raditi domaće zadatke. Ovaj tinejdžer je stekao popularnost, sa svojim talentom za muziku kada je doživeo potres mozga....


Lahlan je zaljubljen u klavir i njegova majka Elsi Hamilton kaže da bi “svirao do ponoći kad bih ga pustila”.Izuzetno talentovani tinejdžer svira i bendžo, ukulele, harmoniku, mandolinu i mnoštvo drugih instrumenata.

Muzika ga je oduvek privlačila, a kada ga je majka kao malog poslala na nekoliko probnih časova klavira, nastavnik joj je rekao da nema talenta. Sve se, međutim, promenilo u šestom razredu, kada je za vreme fudbalske utakmice dobio udarac u glavu, za koji su roditelji u prvom trenutku mislili da nije opasan.

Kada su se pojavili simptomi, kao što su “već viđeno” i napadi panike, lekari su rekli da je reč o napadima epilepsije. Žalio se na mučninu, teško je govorio i razumevao reči, a imao je i halucinacije. Zbog svega toga, lekari su mu zabranili da se bavi sportom. Jednoga dana, majka ga je zatekla za klavirom, tako muzika pomogla da popuni prazninu koja je nastala nebavljenjem sportom

"Počeo je da svira akorde i čim je njih savladao, umeo je da svira bilo šta" kaže njegova majka.

Naučnici i medicinski stručnjaci  kažu da potres mozga može da oslobodi skrivene muzičke talente. Neurolog dr Majkl Dedžordžija kaže da pacijenti koji pretrpe određene povrede mozga, kao što je moždani udar, ponekad mogu da razviju umetničke sklonosti tokom oporavka. Istraživanja sa fudbalerima koji su pretrpeli višestruki potres mozga pokazala su da su posle nekoliko udaraca u glavu nervni signali promenili putanju.
"Kod ljudi ne postoji centar za muziku u mozgu. Smisao za muziku je veoma složen i iz svih delova stiže do mozga. Moguće je da minimalne promene odnosno preusmeravanje nervnih putanja ponekad dovode do poboljšanja muzičkih sposobnosti ili latentne muzikalnosti dodaje na kraju ovaj stručnjak.
izvor.blic.rs

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala