Najzanimljiviji sajt Balkana


Mnoge slavne ličnosti pored toga što su postale slavne imale su i svoje hobije,pa tako neki od njih su postali i pronalazači.Mnogi ne znaju da da na primer Nil Jang,Zepo i Gumo Marks,Margaret Tačer  i drugi,su bili pronalazači..

Nil Jang
Jedan od najcenjenijih pevača, gitarista i tekstopisaca  bavi se i svojim hobijem modelima vozova. Ali on je i inovator u toj oblasti, pa je tako, između ostalog, izmislio i poseban sistem za daljinsko upravljanje vozićima pomoću dugmeta, kako bi svom sinu, koji pati od cerebralne paralize, omogućio da i on uživa u tom hobiju. Jang je i suvlasnik firme “Lionel, LLC” koja prodaje sve njegove izume.

Zepo i Gumo Marks

najmlađi od braće Marks, čuvenih komičara, bili su i uspešni inženjeri. Njih dvojica su, za razliku od Gruča, Harpa i Čika, glumačku karijeru ranije završili i obogatili se zahvaljujući medicinskim aparatima. Njihov najvažniji pronalazak jeste monitor za merenje pulsa, mali aparat namenjen srčanim bolesnicima.Aparat se nosi na ruci, i ima dva sata, jedan koji pokazuje normalno vreme, a drugi koji meri puls. U slučaju da puls nije u granicama normale, aparat se oglašava alarmom.

Vilijam Marston
tvorac stripa “Čudesne žene” (Wonder woman), bio je i u stvarnom životu zauzet pravljenjem neke vrste “lasa istine” koji nosi njegova junakinja. Marston je bio psiholog i pronalazač i tvorac je testa sistolnog krvnog pritiska, na osnovu koga se može zaključiti da li testirana osoba laže.Taj test je jedna od komponenti modernog poligrafa.

Pisci naučne fantastike, na čelu sa Žilom Vernom, predvideli su i detaljno opisali mnoge kasnije izume.

Robert Hajnlajn, jedan od najuticajnijih naučnofantastičnih pisaca može se smatrati jednim od idejnih tvoraca vodenog kreveta.On je u svojim romanima do najsitnijih detalja opisao vodene krevete namenjene pacijentima koji moraju dugo da leže, a koji su tek kasnije napravljeni.Hajnlajn ipak nije nikada pokušao da svoju ideju sprovede u delo.

Barbara Kartland
je bila pisac ljubavnih romana i ona je dala je svoj mali doprinos vazduhoplovnom jedriličarstvu.Ona je dizajnirala jednu jedrilicu koju može da vuče avion i kojoj je britanska vojska našla namenu tokom Drugog svetskog rata.Za svoj izum ona je dobila i nagradu vazduhoplovne industrije.

Hedi Lamar

najveća zvezda zlatnih godina Holivuda, glumcia koja je glumila  u preko 30 filmova,je isto tako bila pronalazač ono što je malo poznato o njoj je to da je ona izumela sistem za navođenje torpeda,koji predstavlja preteču današnje bežične komunikacije.Lamar je danju bila seks simbol na velikom ekranu, a noći je provodila radeći u svojoj laboratoriji i zajedno sa prijateljem Džonom Antejlom registrovala je patent tehnologije komunikacije proširenog spektra, bez kojeg razvoj digitalnih komunikacija ne bi bio moguć.

Ona je svoj izum patentirala 1942. godine i ponudila američkoj vojsci,ali su je oni ismejali.Tek nakon dvadeset godina američka mornarica je shvatila veličinu njenog otkrića i počela da je primenjuje.Dan njenog rođenja, deveti novembar, se u njenoj domovini Austriji, ali i Nemačkoj i Švajcarskoj, obeležava kao Dan pronalazača.

Margaret Tačer

čuvena britanska premijerka, poznata po nadimku "Čelična lejdi" ima i svoju "meku stranu".Ona je, nakon što je diplomirala na Oksfordu,radila kao hemičar za lanac restorana i proizvođače hrane "J. Lyons and Co" i zajedno sa kolegama došla do novog metoda za ubrizgavanje vazduha u sladoled i tako napravila "vazdušastiji" i laganiji dezert. Takav sladoled sa mekšom teksturom se hlađenjem ne može skroz zamrznuti, pa se lako servira.

Isak Njutn

Isak Njutn osim fizici svoj pronalazački doprinos je dao i mačkama.Njemu mnogi pripisuju da je izumeo vratanca za mačke.Dok je sedeo u svojoj laboratoriji proučavajući fizičke osobine svetla, njegova mačka je želela čas da uđe u sobu,a čas da izađe iz nje.Njutn nije želeo da stalno otvara vrata ljubimcu,ne bi li mu ušla svetlost i poremetila uslove u laboratoriji, pa je odlučio da iseče jedan kvadrat na vratima, tako da mačka može da gurne vratanca i uđe kad hoće, a da se ona sama za njom zatvore.

Bendžamin Frenklin
naučnik i političar, najpoznatiji je po otkriću gromobrana i bifoklanih naočara, a otkrio je i savitljivi uretralni kateter.
Dok je njegov brat imao probleme sa kamenom u bubregu,Frenklin je došao na ideju da napravi kateter od savitljive srebrne žice koji će biti bezbolniji i udobniji pacijentu.
izvor:blic.rs

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala