Najzanimljiviji sajt BalkanaKada neko napiše ili izgovori neko predviđanje,poznata rekacija uvek bude smeh,podsmevanje ili odmahivanje rukom.U nastavku ovoga teksta moćiće te pročitati 13 predviđanja iz prošlosti, koja su u prvi mah možda zvučala apsurdno, ali ......

na kraju ona su se ipak  obistinila to jeste,ostvarila. Pregled tih nevjerovatnih i slučajnih predviđanja, započinjem o pričom iz 17. veka....
 
1. Ljudi će transplantovati organe (rečeno između 1660. i 1670.)
Irski prirodni filozof, hemičar, fizičar i izumitelj, Robert Boyle,sastavio je listu predviđanja između 1660 i 1670 godine u kojoj je predviđao što će se sve dogoditi u budućnosti. Tako se na toj  listi se našlo i predviđanje 'lečenja bolesti na daljinu, ili barem transplantacijom'.Iriski filozof je ipak živeo u vreme, koje se danas smatra periodom praznovjerja, idok u to vreme ideja o transplantaciji organa sigurno je zvučala apsurdno!Predvideo je i izum GPS uređaja kao 'praktičnog i tačnog načina predviđanja geografskih dužina' i još poneku inovaciju modernog doba.
 
2. Predviđanje Hladnog rata
'Postoje dvije velike nacije u svetu, koje gledajući s različitih stajališta, napreduju prema istom cilju: Rusi i Anglo-Amerikanci... Njihova tačka polazišta je različita i njihovi putevi raznoliki; no svjedeno, svaku od njih vodi neka promisao da će jednog dana u svojim rukama držati sudbinu polovine sveta', tako je napisao je Alexis de Tocqueville davne 1840. godine u knjizi 'Democracy in America'.Neverovatno njegovo "predviđanje" se obistinilo
 
3.Mendeljejev  savršeno predvideo težinu i karakteristike preostalih 40+ elemenata
Dmitrij Mendeljejev istraživanje je započeo 1863. godine, kad je nauka poznavala svega 60 elemenata periodnog sistema. On je predvideo savršeno tačno, izgled i elemente modernog periodnog sistema kao i pronalazak više od 40 elemenata, koji su nedostajali u njegovo doba.Mendeljejev je organizujući elemente po atomskoj težini i drugim karakteristikama, počeo opažati šablone. Predvideo je rupe u periodnom sistemu i elemente koji će ih popuniti. Jedino nije pogodio kako će ih buduća nauka nazvati, pa je njegov naziv za predviđeni germanij bio ekasilikon.
 
4. Sletanje na Mjesec
pisac  Žil Vern je pre više od 100 godina pre sletanja misije Apollo 11 predvideo sletanje na Mesec!U kratkoj priči "Od Zemlje do Meseca".Žil Vern je pogodio je da će se raketa lansirati s Floride, pogodio je ime letelice, tačan broj astronauta u njoj i bestežinski osećaj koji će iskusiti posetioci Meseca .Te daleke 1865 godine Žiln Vern nije mogao niti na koji način znati da se gravitacija ponaša drugačije u svemiru.
 
5. Potonuće Titanika
Pisac kratkih priča, Morgan Robertson, daleke 1898. godine napisao je novelu "Uzaludnost ili brodolom Titana" Priča je predvidela kako najveći brod ikad izgrađen na svetu udara u santu leda i nestaje pod morem. Četrnaest godina poslije 14 aprila 1912 godine  na tačno takav način RMS Titanic, najveći brod na svetu tog doba, udario je u santu leda i nestao pod morem.
 
6. Nikola Tesla predvideo lične wireless uređaje
"Uskoro će biti moguće prenositi poruke bežičnim putem po celom svijetu na tako jednostavan način, da će bilo koji pojedinac moći koristiti svoj takav uređaj", rekao je 1909. godine čuveni Nikola Tesla za New York Times.Naravno Tesla je pogodio!
 
7. Atomska bomba
Još jedna novela predvidela je događaj iz budućnosti. H.G. Wells je 1914. godine napisao novelu "Oslobođeni svet" u toj je kratkoj priči opisao atomsku bombu'koja može uništiti gradove. Mada Wells nije znao može li se i na koji način dogoditi nuklearna eksplozija, razumeo se barem malo u radioaktivne elemente.Tako je 1942 započeo "Projekat Manhattan" iz kog se kasnije "izrodila" atomska bomba. Amerikanci su dosad jedini upotrijebili atomsku bombu i to dvaput u Japanu, na gradovima Hirošimi i Nagasakiju.
 
8. Predviđanje Netflixa
'Imaćemo televiziju visoke retolucije, širokog ekrana i sistem pritiska na dugme pomoću kojih bi mogli naručiti filmove koje želimo i kad ih želimoledati", ovo je izjavio je Robert Ebert u intervjuu za Omni Magazine, 1987. godine.Pojavom Netflixa njegove reči deo predviđanja i naša stvarnost.
 
9. Isak Asimov internet ćemo koristiti za učenje
Tokom jednog intervjua 1988. godine, pisac naučne fantastike Isak Asimov, je predvideo internet. Preciznije rečeno, predvideo je kako će studenti imati koristi od univerzalnog pristupa informacijama.Asimov je tada rekao kako ćemo putem računara imati pristup "povezanim knjižarama", koje će služiti kao "nekakav učitelj u smislu pristupa prikupljenom znanju ljudske vrste".Isak je  tada sanjao o online učenju kao jedan od sistema edukacije danas
 
10.  AT&T predvidela  tablete svojom kampanjom iz 1993.
Firma AT&T 1993. godine lansirala je kampanju pod nazivom 'You Will'. U desetak televizijskih reklama, firma pita gledatelje "jeste li ikada...", uz navođenje nekog tehnološkog uređaja, koji je tad bio neostvariv, "...poslali fax s plaže?" Slike uređaja koji su prikazali identične su današnjim tabletima, koji su se pojavili 20 godina posle.
 
11. O.J. Simpsonov "Da sam to učinio" plan ubistva
1997. godine Chris Rock je na HBO-u napravio parodiju oko toga da su u studio došle mnoge poznate zvijezde kako bi promovisale svoje proizvode. Tad se našalio ustvrdivši kako je u studio došao i O.J. Simpson kako bi razgovarao o svom novom videu "Nisam ubio suprugu! Ali da JESAM, evo kako bi to učinio".U novembru 2006. godine O.J. Simpson je objavio svoj hipotetski plan ubistva supruge. Eto, i ovakva neslana šala može biti ozbiljno predviđanje.
 
12. Od TV serije do skrovišta Osame bin Ladena
Bezazlen komentar domara unutar humorističke serije 'Scrubs', u jednoj od epizoda iz 2006. godine, postao je gotovo proročki."Prema mom mišljenju, Bin Ladena trebali bismo  u Pakistanu', rekao je domar iz serije.Ostalo već sve znate kako je bilo.
 
13. Svetska ekonomska kriza
Dve godine pre nego što je izbila svetska ekonomska kriza, Peter Schiff, predsjednik Euro Pacific Capitala, predvidio je finansijsku krizu koja se dogodila 2008. godine u mnogim prime-time televizijskim emisijama.
"Osnovni problem s ekonomijom SAD-a jest da imamo preveliku potrošnju i zaduživanje a premalu proizvodnju i štednju. Ono što će se dogoditi jeste to, da će američki potrošač jednostavno prestati konzumirati" rekao je još 2005. godine Schiff.Istovremeno su ugledni američki ekonomisti u potpunosti poricali bilo kakve probleme. Art Laffer, nekadašnji ekonomist bivšeg predsjednika Reagana, nazvao je američku monetarnu politiku čak i 'spektakularnom'.Ta monetarna politika bio je njen krah 2008. godine.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1