Najzanimljiviji sajt Balkana


Deo britanskog primorskog grada Sauthemptona koji se zove Hajt , muku muči sa čudnim zvukovima u toku noći.Tako stanovnike dela grada Sauthemptona budi neobično brujanje koje počinje oko 10 uveče traje sve do ranih jutarnjih sati....


Mnogi od stanovika naselja Hejt su se  privremeno  na spavanje preselili kod prijatelja ili rođakaU nastojanju da utvrde uzrok ove noćne misterije, naučnici su preduzeli obimno istraživanjeI na kraju to istraživanje donelo je željeni rezultat odnodno uzrok zvuka Čudno misteriozno brujanje najverovatnije predstavlja seksualni život riba žabovki, koje iz noći u noć vode ljubav u obližnjem zalivu.

Ribe su, naravno, već poslovično neme, ali žabovke su specifična vrsta riba dvodihalica (otud i ime), donekle nalik vodozemcima, čiji mužjaci u vreme parenja ispuštaju karakteristični zvuk kojim privlače ženke i ukazuju im na svoje prisustvo, slično kao žapci.

Ovo oglašavanje može da potraje satima i često postaje sve glasnije i glasnije, jer se mužjaci međusobno nadmeću i pokušavaju da jačinom zvuka nadjačaju rivale. Prisustvo gradskog naselja u neposrednoj blizini pritom još više "zaoštrava situaciju", jer brujanje ovih neobičnih riba postaje još glasnije zbog odjeka među zgradama i usidrenim brodovima.

Posmatrači koji prate situaciju tvrde da je zvuk koji se može čuti u vodama Sauthemptona veoma sličan takozvanom "brujanju zapadnog Sijetla", koje je u ovo doba prošle godine mučilo delove tog američkog grada.
izvor:blic.rs
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1