Najzanimljiviji sajt Balkana

Lajam Derbišir
18-godišnji britanac  Lajam Derbišir iz Gosporta je rođen sa veoma retkom bolesti koje se ogleda u tome da prestane da diše svaki put kad zaspi....

Čim se rodio doktori su potrešenim roditeljima rekli da će njihov sin živeti samo šest nedelja. Međutim, Liam Derbyshire je još uvijek živ i danas ima 18 godina!

Lajam svaki put kada zaspi prestane da diše, a život mu svake večeri spašava aparat za disanje.

On pati od retkog stanja - centralne hipoventilacije, poznatog i kao Ondinina kletva, što znači da prestaje da diše čim zaspi. Od ove bolesti po medicinskim statitikama pati svega 1.500 ljudi u celom svetu

Njegova porodica do sada je potrošile hiljade funti na električnu energiju potrebnu za pogon aparature kao i za kupovinu posebnog generatora potrebnog u slučaju nestanka struje.

Lajam pohađa specijalnu školu, a u grlo mu je ugrađena cijevčica koja je spojena sa dušnikom kako bi se u bilo kom trenutku mogao povezati na aparat.

Soba Liam Derbyshira je mešavina normalne tinejdžerske sobe i bolnice. Kao vrlo malo dete on je obolio od tumora koji je sad u remisiji, ali uprkos nabrojanim problemima nadživio je crna predviđanja svojih doktora.

Njegova majka, pedesetogodišnja Kim, kaže:

"Svakoga dana doktori se iznenađuju njegovim stanjem. Srećni smo što je Lajam ovoliko poživio i što je toliko srećan mladić Uvek smo želeli da mu obezbedimo što normalniji život. On je prevazišao sva očekivanja. Tako je pun života, fantastičan je. Stalno se smeje. Veoma je privržen. Ponaša se kao i sva druga deca. Svaki dan njegovog života je nagrada" 

Roditelji moraju neprestano da ga paze, jer iz sasvim aktivne faze srce ume naglo da mu uspori, a čim legne u krevet priključe ga na aprat za disanje.
Liam Derbyshire
Dr. Geri Konet, koji leči Lajama u bolnici "Southampton" u Hantsu kaže:

"Ovo je prilično retko stanje. Lajam je prvi pacijent kojem sam dijagnostifikovao centralnu hipoventilaciju. Kod Lajama je neobično to što uz to ima i rak koji raste u telu, kao i problem sa crevima. Nisam naišao ni na jedan slučaj sa decom koja su imala ovakvih problema i preživela. Ovo je zaista čudo. Rekao bih da je on jedinstven u svetu"

Lajam ima medicinski nadzor 24 sata na dan, a njegovatelji dolaze noću da bi roditelji mogli da spavaju. Prenosni aparat za disanje na baterije nosi sa sobom u automobilu ili avionu, ako slučajno zaspi vozeći se.

A budući da ima vrlo mali sistem za probavu, hranu mora da unosi redovno i češće nego njegovi vršnjaci. Samo na njegovu hranu, jer ima prilično dobar apetit, roditelji potroše 700 funti mesečno.Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

Posetioci sajta koji koriste Operu

Posetioci sajta koji koriste Operu pregledač (browser) na desktop računarima. Molimo vas da odblokirate naš sajt od adblock opera dodatka  (vidi sliku)  Jer...održavanje ovog websajta moguće je zahvaljujući prihodima od reklama i oglašavanja.HVALA UNAPRED😊 što ste, dozvolili da vam ovaj sajt prikazuje reklame/oglase
zareklame

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1