Najzanimljiviji sajt Balkana

Grupa prevaranata predvođena Italijanom zajedno sa četvoro Srba iz Notingema, osuđena je u Velokoj Britaniji na ukupno 22 godine zatvora zbog toga što su lažnim novcem iz društvene igre "monopol“,....

koji su krili između pravih novčanica, plaćali dijamante juvelirima u Londonu, Bristolu i Lidsu.

Vešti prevaranti su koristili novac iz društvene igre kako bi plaćali dijamante i skupocen nakit, a najveći ulov im je bio neverovatnih 6,1 milion funtiVođa bande bio je Đani Akamo (44), čija adresa nije poznata, a koji se predstavljao kao stručnjak za nakit, dok su ostali članovi bili Dušica Nikolić (45), Dragoslav Đorđević (44), Džulijano Nikolić (26) i Bruno Nikolić (27), svi iz Notingema.

Primopredaje su ugovarane na otmenim mestima i skupim hotelima.

Lažni novac nije otkrivan ni prilikom brojanja u mašinama, a prevaranti su čak napravili i poseban sto u kome su postojale tajne pregrade u kojima su čuvali svežnjeve lažnog novca kako bi mogli da nezapaženo zamene pravi novac.

Na suđenju je detaljno opisan proces njihove prevare i opisano je kako su varali iskusne trgovce brzim zamenama svežnjeva, tako što su u "sendvič" pravih novčanica stavljali lažne ili tako što su prekrivali reč "MONOPOL" na novcu trakama za svežnjeve.

Banda je isti sistem primenila i kada je prigrabila najveći plen. Tek kada su otišli sa "kupljenim" dijamantima, vlasnik juvelirnice, među čijim kupcima su pripadnici kraljevske porodice i poznati glumci, shvatio je da je nasamaren.

"Možete zamisliti njegovu užasnutost kada je prebrojao novac. Odmah mu je postalo jasno da to nije isti novac koji je brojao u hotelu, već lažan", rekao je tužilac Dejvid Hju. Takve trikove su Akamovi saučesnici izveli i u Bristolu i Lidsu, gde su "zaradili" 420.000 funti, odnosno 200.000 funti.

Akamo je osuđen na šest godina zatvora, Đorđević na sedam godina i četiri meseca, dok će Đorđevićev sin Džulijano Nikolić provesti iza rešetaka četiri godine i četiri meseca, a njegov brat Bruno 22 meseca. Dušica Nikolić je osuđena na dve i po godine robije.

"Delovali ste kao prava kriminalna grupa, koristili metode izviđanja i do detalja planirali svoja nedela. To je iziskivalo izuzetnu domišljatost i napore“, zaključio je sudija na izricanju presude prošle nedelje, preneli su juče britanski mediji.

Članovi bande su uhapšeni kraljem 2014. godine u stanu u Notingemu, a kod njih je nađen deo nakita zakopan u saksije sa cvećem, 150.000 funti u raznim valutama i velika količina lažnih novčanica.

U višemilionskoj prevari najdeblji kraj je izvukao Džon Kaleidža, vlasnik juvelirnice "Rojal arkad" u centru Londona, koji je tako ostao bez 6,1 milion funti (7,7 miliona evra).
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1