Najzanimljiviji sajt Balkana

sareni kamencici mcdonald jezera

Nacionalni park Glacier se nalazi u američkoj državi Montani,ovaj prirodni park sastoji se od više 700 jezera. Oko 200 jezera su veće od 20.235 m2 , dok njih desetak si veličine nekoliko hiljada kvadratnih metara površine.Više jezera ovog parka, poznato je po svojim šarenim raznobojnim kamenćićima a najpoznatije od njih je jezero McDonald....

Voda ovih jezera u Nacionalnom parku u Glacier su neverovatno bistra. Za ovo su zaslužne duge niske temperature koji sprečavaju rast planktona. Te je nije neobično videti detalje na dnu jezera, i na dubini od 9 metara i više.
sareni kamenćići mcdonald jezera
                                                     (kliknite za uvećanje)Jedan od najupečatljivijih osobina jednog od ovih jezera je prisutnost raznih obojenih kamenćića to jeste stena i šljunka ispod površine vode i zo na obalama jezera McDonald u dotičnom prirodnom parku u Montani

Kamenćiči u jezeru se kreću u rasponu boja od tamno crvene do kesten, a od zelene do plave. Obojeni kamenćići se mogu videti u izobilju na obalama jezera McDonald na zapadnoj strani parka.

sareni kamnecici McDonald jezero USA

                                                           (kliknite za uvećanje)

Inače, ako ne znate, boju stene određuje prisutnost ili odsutnost željeza Tako stene bogate zelenom bojom su stene su formirane u dubljim vvodama od na primer crvenih stena.

sareni kamnecici mcdonald jezero 3

                                                      (kliknite za uvećanje)

Jezero McDonald je najveće od jezera Nacionalnog parka Glacier s površinom od 27.612.681 metara kvadratnih. jutara. To je ujedno najduže jezero sa više od 15 km dužine kao i najdublje jezero sa 141 metara dubine.
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1