Najzanimljiviji sajt Balkana

bunker kuca 01
Ova zanimljiva porodična kuća je napravljena da bude otporna na nuklearne i biohemijske napade.Bunker kuća ima dosta prostora za stanovanje...

Porodična kuća bunker u slučaju atomskog rata koju možete da vidite na slici je izgrađena oko 50 -tih godina prošlog veka, na imanju površine 185 ari.Izgradnja bunkera  je koštala u ono vreme celih 18 miliona dolara i bila je u vlasništvu USA vojske.

Sada  je ova kuća u vlasništvu rođaka i poslovnih partnera Brusa Franciska i Džordža Gibonsa koji su je kupili 1991.godine kada su je i restaurirali.A ako imate viška novca možete je kupiti za sumu od 1,72 miliona dolara !
bunker kuca
60-tih godina prošlog veka na stotine "Atlas-F" bunkera sagrađeno je širom SAD u slučaju nuklearnog rata sa tadašnjim Sovjetskim Savezom.

Završetkom Hladnog rata potreba za ovakvim bunkerima je nestala.1991. godine jedna od ovih bunker kuća je bila ponuđena na licitaciju a najbrži su bili Brus i Džordž koji su je i kupili.Inače kuća se nalazi u severnom delu Njujorka.
bunker kuca1
 - Kada sam prvi put video kuću,u njoj su bile samo stepenice koje su izlazile iz zemlje.Pomislio sam da bismo mogli da napravimo nešto neverovatno sa tim bunkerom. Želeo sam da napravim porodičnu kuću koji će imati tajni ulaz - rekao je Brus.

 Novi vlasnici su morali da očiste bunker jer je  30 godina bunker bio pod vodom.U pomoć su pozvali decu svojih prijatelja i počeli da ga sređuju,za šta im je bilo potrebno oko tri godine građevinskih radova.

bunker kuca2
Ova porodična kuća - bunker ima dva kružna nivoa u kojima je nekad bila smeštena kontrolna soba za lansiranje projektila, kao i pistu za avione koja skriva ulaz u bunker.

Dva nivoa koja su pod zemljom imaju ugrađena stakla koja mogu da simuliraju dnevnu svetlost.


Na 40 metara pod zemljom nalaze se neprobojna vrata od 2.000 funti koja vode u tunel dugačak 50 metara na čijem se kraju nalazi soba u kojoj ništa nije menjano još iz vremena Hladnog rata, a u koji može da se smesti 185 metara dugačak projektil.

Tu je i dalje čelična konstrukcija u kojoj je stajao projektil mada malo više zarđala.


Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala