Najzanimljiviji sajt BalkanaSkotov sat sa meseca prodat za 1.6 miliona doalra
Časovnik marke "Bulova" koji je bio u vlasništvu američkog astronauta Dejvida Skota i koji se "prošetao" po Mesecu prodat je pre neki dan na aukciji za cifru do 1,6 miliona dolara....

Samo je 12 ljudi koji su kročili na Mesec,u ljudskoj istoriji Dejvid Skot je bio jedan od njih i ujedno komandant misije "Apolo 15“ koja je obavljena 1971. godine.

Američki astronaut Skot, je tokom svoje treće šetnje Mesečevom površinom nosio sat "Bulova hronograf" kojim je zamenio svoj standardni švajcarski sat "Omega" pošto se pokvario.

Reč je o jedinom "Mesečevom satu" koji je bio privatnom vlasništvu, a njegov kupac je biznismen sa Floride koji se za njega nadmetao 12 minuta sa jednim Britancem, navodi u svoj izveštaju za medije je aukcijska kuća "RR okšen" iz Bostona.

Skotov sat prodat za 1.6 milina dolara

To je, takođe, jedini sat američke proizvodnje koji je nošen na Mesecu.
Svi ostali astronauti koji su dotakli Mesečevo tlo imali su na ruci švajcarske satove "Omega spidmasters" koje im je obezbedila NASA, a koji se smatraju vlasništvom američke vlade i mahom se čuvaju u američkim muzejima.

Nakon svoje druge šetnje, Skot je primetio da se njegova "Omega“ pokvarila pa je za sledeći izlet na Mesecu uzeo svoj lični sat, marke "Bulova“.

"Među zadacima koje sam sebi zadao, praćenje vremena je možda bilo najvažniji", stoji u propratnom pismu 83-godišnjeg Skota.

Lunarna šetnja misije "Apolo 15" trajala je četiri sata, 49 minuta i 50 sekundi.

Takođe na ovom "Mesečevom satu" vidljivi tragovi su tragovi radijacije tokom boravka na Mesecu kao i oštećenja nastala prilikom pada kapsule u okean po povratku na Zemlju.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala