Najzanimljiviji sajt Balkana

alfred nobel medalja
Četiri kolekcionara su se "borila" za nobelovu nagradu za mir iz 1936.godine koja je nekadabila  u vlasništvu Karlosa Savedre Lamasa, ministra inostranih poslova Argentine....


Jedan porivatni kolekcionar iz Azije kupio je za 1,16 milion dolara Nobelovu nagradu za mir iz 1936, što je tek druga takva prodata Nobelova medalja na aukciji, saopšteno je iz aukcijske kuće "Stak Bovers".Četiri kolekcionara iz celog sveta oštro su se nadmetala za medalju na aukciji u Baltimoru, u američkoj državi Merilend, koja je, sa 100.000 dolara koliko je bila preliminarna procena njene vrednosti „nagurala“ na konačnu cenu od 1,16 milion dolara za koju je medalja i prodata kolekcionaru, prenela je agencija Rojters.

Prethodna prodata Nobelova nagrada za mir iz 1903. dostigla je cenu od skoro 17.000 na aukciji 1985. u Londonu.

„To je neka vrsta ultimativnog trofeja. Mi to nazivamo najčuvenijom svetskom medaljom“, ocenio je konsultant "Stak Boversa" Džon Kraljević.

Prema njegovim rečima „svako ko skuplja medalje - sakuplja istoriju“.Nobelovu nagradu za mir 1936. dobio je Karlos Savedra Lamas, ministar inostranih poslova Argentine, zbog njegovog doprinosa okončanju Rata za Čako između Paragvaja i Bolivije i angažovanju na južnoameričkom antiratnom paktu koji je potpisan 1933. godine.

Inače ako ne znate rat za Čako trajao je od 1932. do 1935. godine, zbog kontrole nad severnim delom regije Gran Čako, za koju se smatralo da je bogata naftom.Taj rat se pominje kao Rat žednih zbog oblasti u kojoj je vođen i smatrao se za najkrvaviji vojni sukob u Južnoj Americi u 20. veku.

Na kraju vas podsećamo da je od 1901. Nobelova nagrada dodeljena 94 puta, od kojih je 15 puta nagrada otišla u ruke žena.
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1