Najzanimljiviji sajt BalkanaMogući izgled Kryptodrakon progenitor  na osnovu ostataka
Grupa međunarodnih istraživača pronašla je fosil star 163 miliona godina koji predstavlja dosad najraniji ( i nastariji) primer letećeg reptila

iz čijeg će roda kasnije nastati najveća leteća stvorenja u istoriji čovečastva. Pterodaktiloid iz doba Jure, nazvan je Kryptodrakon progenitor, ....

ovaj leteći reptil je imao raspono krila od oko 1,4 metra.A ime  Kryptodrakon, ili "Skriveni zmaj", je dobio u čast filma Pritajeni tigar, skriveni zmaj iz 2000. godine, koji je delom snimljen nedaleko od mesta gde je fosil pronađen. Dok reč  progenitor se odnosi na njegov status najstarijeg pterodaktiloida.

Njegovi kasniji rođaci, pterosauri, bili su pravi kolosi, poput Quetzalcoatlusa, koji je bio veličine lovca „F-16“, sa rasponom krila od 16 metara.

Pterosauri, prvi leteći kičmenjaci na Zemlji, pojavili su se pre oko 220 miliona godina. Ptice su se pojavile pre oko 150 miliona godina, a za njima, pre oko 50 miliona godina, slepi miševi, procenjuju stručnjaci.

Najupadljivija osobina pterosaura bila su njihova velika krila koja su im omogućavala jedrenje, kao i aktivan let. Letna membrana nalazila se između tela životinje i prednjih udova sa jako izduženim četvrtim prstom.

Pterodaktiloidi, koji su evoluirali u ova džinovska stvorenja, izumrli su sa dinosaurusima pre oko 66 miliona godina.Novootkriveni fosil pruža nove informacije o evoluciji pterodaktiloida,kaže doktor Brajan Andres, paleontolog Univerziteta Južne Floride.
„Kryptodrakon progenitor popunjava veoma bitnu 'rupu' u istoriji pterosaura. Sa njim, oni mogu da hodaju i lete na potpuno nove načine“, naveo je Andres.

Drugi bitan podatak je okruženje u kojem je Kryptodrakon progenitor živeo.Naime, ta životinja nastanjivala je rečne ekostisteme, udaljene od okeana, u oblastima koje su vrvele od života. Među njegovim „savremenicima“ bili su opasni predator Sinraptor i džinovski dinosaurus biljojed Mamenchisaurus, koji je imao najduži vrat od svih stvorenja koja su ikada hodala planetom Zemljom.

Prema tvrdnjama Džejmsa Klarka, paleontologa Univerziteta „Džordž Vašington“, činjenica da je Kryptodrakon progenitor živeo u jednom takvom ekosistemu ukazuje na to da su potonje vrste pterosaura, od kojih će se kasnije većina nastaniti duž morskih obala i hraniti se ribom, najpre evoluirale duboko u unutrašnjosti kopna, u sasvim drugačijem okruženju.
izvor:rts.rs

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala