Najzanimljiviji sajt Balkanazub dinsaurusa
Naučnici su u Portugalu identifikovali najvećeg grabljivca,dinosaurusa koji je ikada nastanjivao evropsko kopno, starijeg od Tiranosaurus reksa.Ovaj novootkriveni dinosaurus je veći i od  T-rexa....


Fosilni ostaci dinosaurusa pronađeni su na jednoj litici u mestu Praja de Vermelja, severno od Lisabona.Dinosaurus je dobio ime Torvosaurus gurneyi, a zver je bila duga oko 10 metara i teška oko četiri do pet tona, piše Gardijan.

Reč je o vrsti dvonošca, mesožderu koji je ličio na Ti-reksa, ali je živeo mnogo ranije, krajem doba jure, pre oko 150 miliona godina.

„Svi znamo za Tiranosaurus reksa, ali ta životinja je živela u doba krede. Naš dinosaurus je iz doba jure“, kaže profesor Oktavio Mateus, sa Novog univerziteta u Lisabonu.
dinsaurus Torvosaurus gurneyi
Mateus je dodao da je razlika oko 80 miliona godina, odnosno kada je Tiranosaurus reks hodao zemljom - Torvosaurus gurneyi je već bio fosil.Naučnici su pronašli veliki broj fosilnih ostataka vrste Torvosaurus gurneyi, uključujući jaja i embrione.

Oni ističu da je gornja vilica ovog stvorenja bila presudna u identifikovanju dinosaurusa. Nađen je zub veličine 10 centimetara, što ukazuje na to da je ova životinja bila na vrhu lanca ishrane.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala