Najzanimljiviji sajt BalkanaNa samom dnu Pacifika, 1.600 kilometara udaljen od Japana, leži najveći aktivni vulkan na svetu.Površina ovog vulkana je impozantna i je jedan od najvećih u Sunčevom sistemu i  nadmašuje prethodnog šampiona, vulkan Mauna Lou koji se nalazi na Havajima kako prenosi, rts.rs....


Površina podvodnog vulkana Tamu Masif je gotovo 310.000 kilometara kvadratnih!Mauna Loa vulkan na Havajima koji ima 5.180 km kvadratnih površine  u odnosu na novog šampiona, je poput patuljka.
 

Tamu Masif je jedan od najvećih vulkana u Sunčevom sistemu ako uzmemo površinu od oko 310.000 km. kvadratnih ! Vrh vulkana nalazi se na dva kilometra ispod površine, a njegova baza ide još 6,4 kilometara u dubinu.Vulkan je tolikov elik da je veličine države Novi meksiko!Naučnici sa Univerziteta u Hjustonu, predvođeni profesorom Vilijamom Sagerom, dugo nisu mogli da utvrde da li je u pitanju jedan vulkan ili nekoliko podvodnih erupcionih tačaka.

Konačno, uzorci uzeti sa nekoliko tačaka na njegovoj površini pokazali su da ogromna masa bazalta čini jedan vulkan, za koji veruju da je 145 miliona godina star.

Sagerovi poslednji proračuni utvrdili su da je Tamu Masif, po povšini,tek je 20 odsto manji od džinovskog Olimpa na Marsu.

„Njegov oblik je potpuno drugačiji od bilo kog podvodnog vulkana pronađenog na Zemlji. Može da nema mnogo pomogne u razumevanju kako se masivni vulkani formiraju", kaže Sager.Detalji otkrića biće objavljeni u narednom broju časopisa Nature Geoscience 8. septembra.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1