Najzanimljiviji sajt Balkana


pronađeni skelet od 3200 godina rak
U Sudanu arheolozi u pronašli skelet čoveka s metastaziranim rakom!Ovaj skelet je star više od 3.200 godina je pronađen na lokalitetu Zapadna Amara, 750 kilometara od sudanske prestonice Kartuma....


I ovo  jedini je najstariji skelet ikad pronađen sa obolenjem - rakom ,koje se uglavnom dovodi u vezu sa savremenim načinom života kako piše u studiji objavljenoj u stručnom časopisu Plos One.


Ostatke ovog muškarca, po proceni starog između 25 i 35 godina, pronašla je prošle godine u jednom grobu u Sudanu, blizu Nila jedna studentkinja engleskog Univerziteta „Daram“. Ispitivanje njegovih kostiju pokazalo je da je čovek, koji potiče iz imućne sredine, bolovao od raka s metastazama, ali nije moglo da se utvrdi da li je on i umro od te bolesti.

Reč je o do danas najkompletnijem i najstarijem skeletu ljudskog bića koje je bolovalo od ove teške bolesti, naveli su istraživači Univerziteta „Daram“ i Britanskog muzeja koji su objavili rezultate istraživanja. Iako je rak danas jedan od glavnih uzroka smrti, vrlo je retko da mu se pronađu tragovi u arheološkim nalazima, zbog čega se veruje da je ta bolest izazvana savremenim načinom života i produžetkom ljudskog veka, navode istražitelji.
3200 godina star skelet
Analiza skeleta pokazuje da "forma malih lezija na kosti može samo da bude izazvana rakom mekog tkiva, iako je tačan uzrok bolesti nemoguće utvrditi samo na osnovu kostiju", objasnila je Mihaela Binder, arheolog koja je pronašla posmrtne ostatke.

"Ovaj kostur bi mogao da nam pomogne da razumemo takoreći potpuno nepoznatu istoriju raka" izjavila ova austrijska naučnica i ukazala da ima vrlo malo primera koji datiraju iz milenijuma pre nove ere, kao i da je potrebno da se bolje razume razvoj te bolesti.

Radiološka ispitivanja su pokazala lezije na kostima s metastazama na kičmi, rukama, butinama i drugim delovima skeleta.stražitelji samo mogu da spekulišu o poreklu tog raka: da li se razvio od dima od vatre, usled genetskih faktora ili zarazne bolesti koju su izazvali paraziti?

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1