Najzanimljiviji sajt BalkanaFotografija Bilija Kida vredi sadda 2 miliona dolara


Fotografija Bilija Kida poznatog odmetnika sa Divljeg Zapada,jedan kolekcionar svega platio svega 2 dolara u jednoj prodavnici stare robe, sada vredi više miliona dolara! Reč je o drugoj fotografiji Henrija Mekartija, koji je bio poznat pod nadmikom Bili Kid...

Fotografija poznatog dometnika je orginal jer je njena autentičnost pre neki dan i zvanično potvrđena.

Izbledelu fotografiju Bilija Kida 2010. godine pronašao je kolekcionar Rendi Giharo. Bila je među gomilom drugih fotografija, u kartonskoj kutiji, u jednoj prodavnici stare robe u kalifornijskom gradu Fresno. Rendi Giharo je fotografiju platio dva dolara, a procenjuje se da sada vredi više miliona dolara, pošto je jedina dotad potvrđena slika Bilija Kida iz 1880. prodata za 2,3 miliona dolara.

Na slici se vidi Bili Kid kako sa svojom bandom "Regulatori" 1878. negde u Novom Meksiku igra kroket, sportsku igru koja je u drugoj polovini 19. veka bilapopularna u Americi.

Autentičnost fotografije Bili Kida je potvrdila kompanija "Kagin", specijalizovana za predmete iz američke istorije, koja je identifikovala Bilija Kida zajedno s nekoliko članova bande "Regulatori", kao i prijatelja i članova porodice.

Slika je napravljena na venčanju, u leto 1878. godine, nekoliko meseci pre nego što je ta banda učestvovala u brutalnom sukobu koji je postao poznat kao „Rat u okrugu Linkoln“.

Druga proanđena Fotografija Bili kida

Taj sukob je tema više filmova među kojima i "Levoruki revolveraš" u kome Bilija Kida igra poznati glumac Pol Njumen.

Stručnjaci iz "Kagina" prvo su bili skeptični kada im je doneta fotografija, jer, prema rečima Dejvida Mekartija iz te kompanije originalna fotografija Bilija Kida je sveti gral Vestern Amerike.

Tim istražitelja je godinu dana proučavao fotografiju, a čak su pronašli i lokaciju na kojoj je snimljena u okrugu Čaves, gde su nađeni i ostaci kuće sa slike. 

Dokumentarnu seriju o pronalasku ove fotografija je napravila tv Nacionalna geografija, a emisja bi trebalo da bude emitovana ovog meseca.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala