Najzanimljiviji sajt BalkanaLeonardo da Vinci poranđena skica

Ovih dana pronađena je još jedna do sada nepoznata skica Leonarda da Vinčija nakon što ju je jedan penzionisani francuski lekar doneo na proveru francuskoj aukcijskoj kući ''Tajan''....Nakon procene stručnjaka utvrđeno je da skica dizmenzija 19x13 centrimetra pripada italijanskom slikaru i najvećem geniju renesanse -Leonardu da Vinčiju! I po procenama ova skica je vredna oko 16 miliona dolara!

Reč je o jednom od osam crteža na kojima je da Vinči portretirao Svetog Sebastijana, između 1482. i 1485. godine, kada je boravio u Milanu u svojim kasnim dvadesetim ili ranim tridesetim godinama. Da Vinči je nacrtao osam skica Svetog Sebastijana, a samo su dve sačuvane do dana današnjeg.

Jedna se čuva u muzeju francuskog grada Bajonea, a druga u Kunsthalle muzeju u Hamburgu. Ovo je prvo delo da Vinčija pronađenom u proteklih 15 godina.
skica leoanrdo da vinci


Lekar, čiji identitet nije otkriven, u aukcijsku kuću doneo je 14 crteža koje je nasledio od svog oca. Crteže je, kako je rekao, čuvao godinama, ali je nakon penzionisanja hteo da vidi njihovu vrednost.

Planirano je da skica slavnog umetnika bude predstavljena na licitaciji u junu naredne 2017. godine u Parizu.

Po procenama aukcionara kako smo rekli, aukcijska cena skice bi mogla da dostigne i cifru oko 16 miliona američkih dolara što je četiri miliona više od rekorda za da Vinčijevu skicu koja je prodata 2001. godine na aukciji kuće "Kristi".

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala