Najzanimljiviji sajt Balkanasrebrni novćić Indo s broda Esmeralda Vaske de Game

Olupina broda koja je nađena u blizi obale Omana je izgleda "Esmeralda" brod poznatog moreplovca Vaska de Game...

ovaj brod je najverovatnije bio deo ekspedicije koji je išao za Indiju.Ako ove tvrdnje budu tačne ujedno ovo će biti i najstariji brod koji je ikada pronađen i istražen.

Vaskova "Esmeralda" je potonula nakon oluje u blizini al Halanijah ostrva u Indijskom okeanu maja 1503. godine. Tada je zajedno sa svojom posadom umro i komandant Vinsent Sodre, Da Gamin ujak.

Na svom drugom putu za Indiju (1502-1503) Vasko da Gama je krenuo sa flotom od pet brodova. Pored "Esmeralde" tu je bio i "Sao Pedro" za koji se veruje da je takođe potonuo u blizini Omana

Tokom 2013. godine, tim iz britanske kompanije "Blu Voter" u saradnji sa omanskim ministarstvom za kulturu istraživao je mesto na ostrvu Gubat u Rahib zalivu.

Ostaci koji su pronađeni ukazivali su da se radi o jednom od dva nestala broda iz ekspedicije Vaska da Game. Pored zvona koje datira iz 1498. godine pronađen je i neverovatno redak srebrni novčić koji je nazvan Indo.

Novac je bio kovan tokom 1499. godine, nakon Da Gamine prve ekspedicije u Indiju, pa je to u velikoj meri koristilo da se olupina broda identifikuje. "Ovo je neverovatno otkriće. Kao da čitate neku holivudsku priču", rekao je Dejvid Merns koji je predvodio ovo istraživanje.

Oko 2.800 predmeta koji su nađeni analzirani su posebnim tehnologijama i sada su vlasništvu ministarstva za kulturu države Oman 

Vasko da Gama bio je prvi Evropljanin koji je do Indije stigao preko mora, otvarajući na taj način put za razvitak globalnog imperijalizma, te je pomogao i Portugalu da se ustoliči kao kolonijalna sila u Aziji.
izvor:blic.rs

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala