Najzanimljiviji sajt Balkana

Kolumbov brod Santa Marija
Pre više od od petsto godina Santa Maria,  brod Kristofora Kolumba, nasukala se  o karipske stene.u današnje vreme arheolozi misle da su pronašli njenu olupinu na dnu mora severno od obale Haitija,prenosi britanski "Independent."...


"Svi geografski, podvodni topografski i arheološki dokazi uverljivo ukazuju da je to olupina Kolumbovog broda Santa Marija.Vlada Haitija nam je izvanredno pomogla i sada moramo da nastavimo da radimo sa njima kako bismo sproveli detaljna arheološka istraživanja i izvukli olupinu", izjavio je vođa arheološke ekspedicije Barry Clifford, jedan od najpoznatijih američkih podvodnih arheologa.  
Kolumbov brod Santa Marija
Ako se njegove reči pokažu tačnim, biće to jedno od najvažnijih podvodnih arheoloških otkrića u istoriji čovečanstva

Identifikovanje broda kao „Santa Marije“ postalo je moguće zahvaljujući otkrićima drugog tima arheologa 2003. koji su locirali ostatke Kolumbove tvrđave u blizini. Uz podatke o lokaciji i zapise iz Kolumbovog dnevnika, Kliford je uspeo da proceni gde se olupina nalazi.


"Uveren sam da će izvlačenje olupine pružiti prve prave pomorske arheološke dokaze o Kolumbovom otkriću Amerike“, rekao je Kliford. Kliford je, inače, otkrio i izvadio na površinu prvi pravi piratski brod - "Vajdu“ a nedavno je otkrio i brod kapetana Kida u blizini Madagaskara.
kristofer kolumbo
"Santa Marija“ izgrađena je u drugoj polovini 15. veka u Španiji. Kolumbo je 1492. iznajmio brod i otisnuo se preko Kanarskih ostrva u potragu za novim putem za Aziju. Posle 37 dana naišao je na Bahame. Deset nedelja kasnije na Božić 1492. u oluji je "Santa Marija" udarila u greben severno od haićanske obale nasukala se na greben u blizini obale

Kolumbo je tu potom izgradio tvrđavu i ostavivši mnoge ljude da je čuvaju sa preostala dva broda se vratio u Španiju da podnese izveštaj kralju Ferdinandu i kraljici Izabeli.

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala