Najzanimljiviji sajt Balkana Pronađen Endevor brod kapetana Džejmsa  Kuka

U blizini obale Roud Ajlenda američki stručnjaci su uverni da su pronašli olupinu "Endevora", broda jednog od najpoznatijih istraživača u istoriji čovečanstva, Džejmsa Kuka...Britanski kapetan komandovao je brodom "Endevorom" od 1768. do 1771. godine tokom poznatog mapiranja voda južnog Pacifika, ali je tačno mesto njegovog potonuća ostalo misterij

Nakon što je proputovao neistraženim vodama, brod je nekoliko puta menjao kapetana pre nego što je preimenovan u "Lord Sendvič" i korišćen u američkom Ratu za nezavisnost.

"Lord Sendvič je bio prvi lord admiraliteta u to vreme tako da je to logično", rekla je Keti Abas, izvršna direktorka Pomorskog istraživačkog projekta Roud Ajlenda, neprofitne organizacije formirane 1992. godine sa ciljem istraživanja pomorske istorije.

"Znamo zbog njegove veličine, dimenzija i mnogih drugih detalja da je 'Sendvič' ustvari bio legendarni bi 'Endevor' ", istakla je Abasova, dodajući da su sada konačno uspeli da utvrde da se olupina nalazi u Njuportu blizu Round Ajlenda.

Organizacija objašnjava da je brod namerno potopila britanska mornarica uoči bitke za Roud Ajlend 1778. godine.

"Američka armija se okupila na kopnu, a Francuzi su poslali flotu kao podršku. Britanci su znali da su u velikoj opasnosti i naredili su da potope 13 brodova u liniji kako bi blokirali grad sa mora. Potopljeni su u prilično plitkim vodama“, naveli su iz organizacije.

Sada veruju da "Endevor", odnosno "Lord Sendvič", leži na morskom dnu zajedno sa 12 drugih olupina.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala