Najzanimljiviji sajt Balkana


Da li je ovo najstariji kuran na svetu?

Fragmenti Kur'ana, pronađeni na Univerzitetu u Birmingemu,mogli biti najstariji na svetu, kako javlja britanski BBC....
 
Testovi su pokazali da su pronađeni fragmenti napisani na kozjoj ili ovčjoj koži među najstarijim postojećim tekstovima Kurana. Radiokarbonsko datiranje sa verovatnoćom većom od 95 odsto pokazuje da pergamenti potiču iz 568. i 645. godine!
 
A to znači da su naučnici tehnologijom radiokarbonskog datiranja procenili da je rukopis star najmanje 1.370 godina, tako da ovo znači da spada u najstarije koji postoje na svetu kako tvrde naučnici
 
Rukopis je stajao neprimećen u biblioteci na Univerzitetu gotovo 100 godina, u kolekciji sa drugim bliskoističnim knjigama i dokumentima i nije bio identifikovan kao najstarija verzija islamskog svetog teksta.
 
"Mogli bi da nas vrate do nekoliko godina od osnivanja islama" izjavio je Dejvid Tomas, profesor hrišćanstva i islama na Univerzitetu i dodao da je moguće da je osoba koja je autor rukopisa živela u vreme kada i prorok Muhamed.

Inače pronađeni fragmenti Kurana to jeste, rukopisi su pisani s tintom u ranom obliku arapskog pisma poznat kao Hijazi, te one sadrže delove Suras (poglavlja) 18-20.
 
"Osoba koja je napisala rukopis tj ovaj Kur'an je mogla da poznaje proroka Muhameda. Možda ga je i verovatno  videla, čula kako propoveda. Moguće je i da ga je lično poznavala zaista ovo to je stvarno teško zamisliti”, izjavio je na kraju prof.Tomas
 Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1