Najzanimljiviji sajt Balkanapiramida asteci Teotivakan
Otkriće stotine zagonetnih sfera(kugli) -okruglih predmeta,pronađenih u tunelu piramide Asteka zadivili je i zbunilo naučnike kao i arheologe koji su vršili iskopovanja ...

Ove kugle leže ispod hrama Pernate zmije, drevne stepenaste piramide Astreka koja se nalazi oko 50 kilometara od Meksiko Sitija, izgrađenog između 1. i 2. veka pre nove ere.

Misteriozne sfere su pronađene tokom arheološkog iskopavanja pomoću robota opremljenog kamerom u jednoj od najvažnijih građevina pretkolumbijskog grada Teotivakana-graa Asteka

"Misteriozne sfere (kugle) izgledaju poput žute kugle, ali ne znamo njihov smisao, to je otkriće bez presedana" rekao je Horhe Zavala, arheolog u Nacionalnom institutu za antropologiju i istoriju Meksika.
sfere kugle pronađene u tunelu piramide pernate zmije
Mezoameričke ruševine Teotivakana, uvrštene u svetsku kulturnu baštinu, predstavljaju jedno od najvećih urbanih središta drevnog sveta.

U Gradu piramida živelo je više od 100.000 stanovnika na svom vrhuncu, ali bio je napušten iz nepoznatih razloga oko 700. godine, mnogo pre nego što su Asteci stigli oko 1300. godine.

Iskopavanje u hramu fokusirano je na tunel dubok 330 metara koji se proteže ispod strukture. Tunel je otkriven 2003. godine kada je teška kiša otkrila rupu nekoliko metara od piramide.

Istraživanje tunela zahtevalo je nekoliko godina preliminarnog rada i planiranja.

"Na ulazu smo našli dve bočne komore na 72 i 74 metra, a nazivali smo ih Severna i Južna komora" rekao je arheolog Serđo Gomez Čavez.

Arheolozi su istraživali tunel s robotom na daljinsko upravljanje koji ima infracrvenu kameru i laserski skener. Pomoću njega je urađena 3D vizualizacija prostora ispod hrama.


"Robot je mogao ući u deo tunela koji još nije iskopan i pronašao tri komore koje se nalaze 100 do 110 metara od ulaza", rekao je Gomez.

Tajanstvene sfere ležale su u severnoj i južnoj komori. U rasponu od 2,5 do 12,7 cm, predmeti imaju jezgro od gline i prekriveni su žutim materijalom zvanim jarozit.
sfere kugle pernata zmija piramida
"Ovaj materijal nastaje oksidacijom pirita, što je metalna ruda. To znači da su se u pretkolumbijsko vreme pojavile sfere koje odaju utisak da su od metala. Postoje ih stotine u južnoj komori - rekao je Gomez.

Za Džordža Kaugila, profesora sa Arizona State univerziteta, sfere su fascinantno otkriće. Pirit je svakako koristio narod Teotivakana, kao i druga drevna mezoamerička društva.

Sfere su zaista izuzetne mada nemam nikakvu ideju šta predstavljaju. Čak su i zidovi obe komore bili prekriveni mineralnim prahom sastavljenim od magnetita, pirita i hematita koji je pružao poseban odsjaj prostora,

"Verujemo da su važni ljudi, sveštenici ili čak vladari, silazili u tunel radi rituala. Možete li da zamislite šta se može naći unutra" rekao je Gomez.

Prema Gomezu, tunel je zapečaćen dva puta od strane ljudi Teotikvana. Debeli zidovi, podignuti kako bi blokirali pristup, srušeni su pre oko 1.800 godina kako bi se položilo nešto veoma vredno u srednjoj komori na kraju tunela.

"Možda baš ovde nađemo ostatke onih koji su vladali Teotivakanom" rekao je on.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala