Najzanimljiviji sajt Balkana

dzinovska kornjačePrvi fosili ove kornjače pronađeni su 1970-tih godina, ali su životinje duge četiri metra i dalje misterija za naučnike Fosili kornjače veličine automobila... pronađeni su u severnom delu Latinske Amerike.

Veruje se da je kornjača naučnog imena stupendemys geographicus živela na tom području pre sedam do 13 miliona godina.


Fosili su pronađeni u pustinji Tatakoa u Kolumbiji i regiji Urmako u Venecueli, prenosi BBC. Prvi fosili ove kornjače pronađeni su 1970-tih godina, ali su životinje duge četiri metra i dalje misterija za naučnike.


Ove životinje veličine i težine salonskog automobila naseljavale su ogromne močvarne oblasti širom Južne Amerike, pre nego što su formirane reke Amazon i Orinoko.
dzinovski oklop fosil kornjače
Mužjaci su imali izdužen prednji deo oklopa, u obliku rogova, a duboki ožiljci na fosilima upućuju na to da su ih koristili kao koplja u borbi sa protivnicima.

Naučnici kažu da su pronašli oklop dug tri metra i donju vilicu, što im je dalo više podataka o ishrani kornjača.

Oni veruju da su džinovske kornjače živele na dnu jezera i reka, zajedno sa džinovskim krokodilima, i hranile se različitim malim životinjama, biljkama, voćem i semenjem.

Njihova veličina bila je ključna u odbrani od ostalih predatora, a naučnici su pronašli jedan fosil u kojem je bio zaboden zub krokodila.Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1