Najzanimljiviji sajt Balkanaruzicasti dijamnt
Australijska rudarska kompanija "Rio tinto" izdala je saopštenje da je pronašla 12.76-karatni ružičasti dijamant,ovaj dijamant je najveći ružičasti dijamant pronađen u zemlji.

Kako piše BBC redak dijamant pronađen je u rudniku dijamanata Argile uregionu Kimberli na zapadu Australije.

Procenjuje se da ovaj ružičasti dijamanta vredi milione,po nekim procenama ovako na oko,nebrušen vredi čak 10 miliona dolara.

Dijamant je odmah je dobio svoje ime"Argilski ružičasti jubilej",ovaj dijamant će biti sečen i poliran u Pertu.


Pre prodaje u toku 2012.godine će biti prikazan širom sveta,uključujući u Njujork i Hong Kong.Proces poliranja i sečenje, je već započet u Pertu i za ovo poliranje će biti potrebno oko 10 dana.


Dijamant će onda biti ocenjen od strane tima međunarodnih eksperata.Više od 90% od ružičastih dijamanata u svetu dolaze iz Argile rudnika,kompanije Rio Tinto

Argajl Pink Jubilej je svetlo roze dijamant,slično je po boji sa "Villiamson Pink dijamantom" pronađen u Tanzaniji da je kraljica Elizabeta II dobila kao svadbeni poklon,a koji je naknadno postavljen u broš za njenog krunisanja.

Rio Tinto je portparol rekao da dijamant ovog kalibra je bio bez presedana.''26 godina rada u rudniku Argil na kraju smo uspeli da pronađemo i otkopamo ovaj dragi kamen i možda se ovako nešto neće više više ponoviti'' rekao Menadžer Žozefin Džonson.

Tokom 2010, redak 24.78-karatni jarko ružičaste boje dijamant prodat je za rekordnih 46 miliona dolara,to je ujedno i najviša cena ikada plaćena za dragulj.Taj dijamant bio u privatnoj kolekciji punih 60 godina.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala