Najzanimljiviji sajt Balkana
Povodom priprema za 100. godišnjicu industrijskog parka u Klivlendu aprila 2013,firma koja se bavi proizvodnjom sijalica GE Lighting je iskopala vremensku kapsulu na jednoj lokaciji od njihovih originalnih zgrada Nela parka.

Sama vremenska kapsula iz 1912 sadrži neke artefakte kao što su lokalne novine i fotografije tadašnjeg upravnog odbora koji je i ostavio budućim generacijama ovu vremenski kapsulu ,što je jako zanimljivo pronađene su i sijalice s godinom proizvodnje 1912.

Iznad vremenske kapsule u sanduku s peskom su pronašli i pet običnih sijalica a što je zanimljivo jedna od tih pet je i dalje radila kada je bila priključena na današnju struju .Sijalice su bile od 40-vati a sastavljene su od običnih volfram niti.

Portparol GE Lighting  iz Klivlenda Dejvid Schuellerman rekao je u izjavi preko emaila da su u kompaniji mislili da su sijalice bile unutar kapsule, ali to nije bilo tačno.Zanimljivo je to da su sijalice bile van kapsule na vremenskoj kapsuli u sandućiću s peskom i da su preživele sve ove godine.

Jedna sijalica je bila puna vode i druga je imala kondenzaciju na unutrašnjoj strani, a druge tri su bile u ispravnom stanju Jedna sijalica priključena je odmah na mestu ceremonije izvlačenja vremenske kapsule iz 1912 i ona je radila Schuellerman  je dodao da su test ponovili kasnije  u laboratoriji nad tom istom sijalicom i ona je radila po drugi put.

Schuellerman rekao kompanija će testirati i druge dve sijalice kada se utvrdi u kakvom su stanju a potom će biti izložćene u GE Lighting institutu Nela parka u Klivlendu.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala