Najzanimljiviji sajt BalkanaNoreden M oružje za nišanjenje

Unutar dva zapečaćena burića muzejski kustosi su pronašli dve "vremenske kapsule" unutar kojih su se nalazili potpuno očuvani nišanski uređaji "norden M"...

tajna tehnologija koja je pomogla saveznicima da pobede u Drugom svetskom ratu.

Organizacija za očuvanje vojne istorije iz Dalasa oduševljena je otkrićem dve "relikvije" iz vremena drugog svetskog rata

Dejl Burand iz Oklahoma Sitija koristio ih je kao radne klupe u svojoj šupi još od 1953. godine.

"Dejlov sin i nekoliko njegovih prijatelja tražili su nešto od čega bi mogli da naprave splav i videli su ove buriće. Kada su ih otvorili da bi ih ispraznili, kako bi mogli da plutaju, otkrili su bombarderske nišanske sprave", ispričao je Kigan Četvind.

Nišanska sprava "norden M" korišćena je na američkim bombarderima tokom Drugog svetskog rata, najviše na B-17 kao i u Korejskom i Vijetnamskom ratu.

Uprkos tome što je "Norden M“ tokom proba pokazivao neverovatnu preciznost i radijus pogotka od 23 metra (što je za to vreme predstavljalo izuzetan podvig), u praksi ta preciznost nikada nije postignuta. Prosečni radijus pogotka 1943. godine bio je 370 metara. Brojne bombarderske eskadrile i na Zapadnom i na Pacifičkom frontu imale su sličan učinak.
Norden M


Posleratne analize pokazale su da je oko trećine izbačenih bombi sa nešto više od 6.000 metara padalo unutar radijusa od 300 metara od mete, što nije bio zadovoljavajući učinak.

Ipak, tokom Drugog svetskog rata „norden M“ je smatran ključnim ratnim instrumentom, a posada bombardera morala je da položi zakletvu tokom obuke da će ga štititi svojim životom ukoliko bude potrebno.

To je podrazumevalo da, ukoliko postoji opasnost da bombarder padne u ruke neprijatelja, članovi posade su dužni da oružjem unište važne delove nišanske sprave kako bi je onesposobili.
Izvor:rts.rs

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala