Najzanimljiviji sajt Balkana


Amerikanka Dajana Nijad,(64) preplivala je od Kube u noći između ponedeljka i utorka do Floride, sa ovim poduhvatom ona je  postala prva osoba koja je preplivala ovu distancu bez kaveza za odbranu od ajkula.Plivačici na duge staze,Dajani koja je na put krenula iz Havane u subotu, trebalo je oko....

53 sata da predje oko 140 kilometara do Ki Vesta, najjudaljenijeg u nizu ostrva koja se od Floride u SAD pružaju na jugozapad, u pravcu Kube.

Dok je izlazila na obalu, Dajana Nijad je delovala ošamućeno, i bila je opaljena suncem. Posmatrači su joj prišli, ušavši do kolena u vodu, samo da bi joj klicali i slikali je.

Nijadovoj je ovo bio peti pokušaj da prepliva Floridski moreuz. Prvi put je bio 1978. godine, kada je bila daleko mlađa, a tokom 2011. i 2012. se tri puta upuštala u ovaj poduhvat. Poslednji put je morala da odustane zbog problema sa olujom, brodom koji ju je pratio kao ispomoć, nepovoljnim morskim strujama i meduzama od čijih ujeda je njeno lice skroz bilo naduveno.

Ovoga puta je imala kompletno zaštitno odelo, rukavice, čizme i masku, koju je nosila noću, vreme kad meduze isplivavaju na površinu. Nova silikonska maska joj je, međutim, ozledila usta, pa je svom timu rekla da zbog toga priča teško.

Kada je isplivala na plaži na Ki Vestu Dajana je imala  tri poruke
"Prva je da se nikada, ikada ne predajete. Druga da nikada niste previše stari da idete za svojim snovima. Treća je - ovo možda izgleda kao usamljenički sport, ali je uistinu timski."

Potom je Dajana Nijad stavljena na nosila i odvedena ambulantnim kolima u bolnicu. Doktori su je kasnije saopštili da je zdrava i izrazili očekivanje da će se brzo oporaviti od dehidracije, naduvenosti i opekotina od sunčevih zraka.
izvor:blic.rs

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala