Najzanimljiviji sajt Balkana

prvi africki(Nigerijski) bob tim
Tri nigerijke su nadomak kvalifikovanja za Zimske olimpijske igre 2018. godine. u Pjeongčangu u Južnoj Koreji ako uspeju biće to prvi afrički bob tim na svetu!...

 Verovatno vas je ovo podsetilo na jamajčanski bob timi koji se kvalifikovao za ZOI davne 1988. godine i odmah stekao svetsku slavu!

Za ove tri Nigerijke - prvi afrički bob sve je počelo sa skromnim mogućnostima i velikim snovima. Prošle 2016. godine, tri sportistkinje otišle su u gvožđaru da promene istoriju i 12 meseci kasnije se njihov napor isplatio.

Seun Adigun, Ngozi Onvumere i Akuoma Omeoga imale su samo drveni bob (kućna radinost), a sada su ne samo prve nigerijski, već i afrički bob tim koji se kvalifikovao za Zimske olimpijske igre 2018.

Adigun, koja je za Nigeriju trčala 2012. godine na Letnjim olimpijskim igrama, predvodila je projekat i sa sobom provukla još dve koleginice.

Pošto im je bio potreban novac, obratile su se ljudima na internetu za pomoć i na sajtu GoFundMe prikupile 75.000 dolara.

To se ispostavilo dovoljno i da privuče nigerijske vlasti da pokrenu državnu federaciju za bob, a ženski tim je počeo da vežba na ledu u pravim takmičarskim sankama.


Nijedna afrička država se do sada nije takmičila u bobu na Zimskim olimpijskim igrama, a za ovaj trio nigerijskih pionirki, pojavljivanje na tom takmičenju je samo početak.

Ogroman korak su napravile ove nedelje u Kalgariju uspešno završivši i poslednju petu kvalifikacionu trku na istoj stazi gde je i jamajkanski bob tim stekao svetsku slavu davne 1988. godine na Zimskim olimpijskim igrama.

"Imamo velike ciljeve. Kao vozač želim da nas odvezem na podijum. Jednostavno, to je takmičarka u meni“, rekla je Adigunova za Gardijan.

Uprkos tome što su tri Nigerijke postigle kvalifikacioni standard, još ima posla.

Reprezentacije koje se nadaju kvalifikovanju u Pjongčang moraju da budu u prvih četrdeset na svetskog rang listi 14. januara nakon sedam trka Svetskog kupa.

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala