Najzanimljiviji sajt Balkana 

John Beeden prvi na svetu preveslao tihi okean

John Beeden (53) iz Velike Britanije avanutrista prvi je na svetu sam preveslao 7.400 nautičkih milja (ili oko 13.705 km) preko Tihog okeana i avanturu završio na severu Australije preneso svetski mediji!..Beeden, napustio je San Francisko u 1. juna 2015.godine u svom šest metara dugom brodiću koji je nosio ime Socks II a u grad Cairns je uplovio 27. decembra. Džon je veslao u proseku 15 sati na dan tokom svoje 209 dana duge okeanske avanture

"Postati prva osoba na svetu koja je postigla tako nešto zaista je neverovatno, ja još ovog svega nisam potpuno svestan", izjavio je čovek koji je prvi na svetu sam preveslao Tihi okean Beeden australijskoj nacionalnoj televiziji.

Beeden je kasnio oko mesec dana u odnosu na svoje planove zbog vremenskih uslova koji su usporili put, pa je putovanje bilo teže nego što je očekivao da će biti.

Tokom 2011. Beeden je sam preveslao 2.600 nautičkih milja preko Atlantskog oceana u 53 dana, ail ipak kaže da je teže savladati Tihi ocean.

"Kad sam krenuo iz San Franciska, nisam shvatao kako će ova moja avantura biti toliko teška - došao sam mnogo puta do ivice i mislio sam da neću više biti u stanju nastaviti",ijzavio je medijima britanac Beeden.

Za vreme puta povremeno bi viđao ljude dok je prolazio pored ostrva i uzimao namirnice, ali nakon sedam meseci samoće na moru smatrao je zaista čudnim vratiti se ponovno među ljude i svu tu urbanu buku.

"Čudno je to, i dobro je vratiti se kao što je na neki način takođe dobro biti vani, na otvorenom moru", rekao je. Većinu vremena najbliža ljudska bića bila su mu - posada svemirske stanice 250 kilometara iznad njega.

Njegova supruga kanađanka Čeril i dvoje dece tinejdžera pozdravilo ga je na doku u gradu Cairnsu kad je pristao u pratnji mnoštva lokalnih čamaca.

Britanski veslač Peter Bird 1983. gotovo je uspeo u poduhvatu da prevesla iz San Franciska do Australije, ali ga je australijska mornarica spasila pored Barrier Reef-om samo 33 milje od kopna, nakon 294 dana na moru.Bird je još nekoliko puta pokušaj ponovio, ali na žalost 1996 je nestao je na moru

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala