Najzanimljiviji sajt BalkanaSvemirsk sonda file
Prvi put u u istoriji čovečanstva, čovek će pokušati da spusti sondu na jednu kometu.
Ukoliko sve prođe kako je planirano, sonda pod imenom "File" spustiće se na kometu "67R/Čurjumov–Gerasimenko"....

te prikupiti uzorke i podatke za koje se naučnici nadaju da će im pomoći da odgonetnu poreklo kometa i drugih nebeskih tela.

Naučnici iz Evropske agencije za istraživanje svemira (ESA) kažu da se sonda "File" uspešno odvojila od satelita „Rozeta“ i krenula prema kometi "67R/Čurjumov–Gerasimenko". Potvrda o njenom spuštanju, trebalo bi da oko 17 časova po srednjoevropskom vremenu stigne do Zemlje.

Sletanje istraživačke sonde predstavlja vrhunac desetogodišnje misije na proučavanju komete „67R/Čurjumov–Gerasimenko“ duge četiri kilometra.

"Sada je sve na Isaku Njutnu i zakonima fizike. 'File' je na putu ka površini komete. Ukoliko Isak bude prijateljski nastrojen imaćemo kasnije sjajno sletanje", rekao je profesor Mark Mekofrijan, visoki naučni savetnik u ESA.
kometa
Ako sve  bude išlo po planu, sonda "File, koja je veoma mala otprilike veličine mašine za pranje veša, odvojiće se od svog nosača, satelita „Rozeta“, i krenuti ka površini komete, gde će se pomoću harpuna i šrafova učvrstiti, zbog problema koje je ESA imala sa aktivnim sistemom za spuštanje.

Plan je da "Rozeta" i "File“ i dalje prate kometu na njenom putu do Sunca. Koristeći 21 različiti instrument, letelice će prikupiti podatke za koje se naučnici nadaju da će objasniti poreklo kometa i drugih svemirskih tela.

ESA navodi da i ukoliko spuštanje ne bude uspešno, misija vredna 1,3 milijarde evra koja je započeta 2004. godine, neće biti neuspešna jer će „Rozeta“ samostalno moći da sprovede oko 80 odsto misije.

U nastavku pogledajte računarsku animaciju sletanja sonde na kometu "67R/Čurjumov–Gerasimenko" na za live praćenje od 14h sletanja komete možete gledati ovde ....

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala