Najzanimljiviji sajt Balkana
Naučnici su otkrili da osim izgovorenih komandi, veoma značajnu ulogu igra i kontakt pogledom kod naših kućnih ljubimaca odnosno pasa.Po nekim najnovbijim otkrićima životinje ne samo da razumeju ono što izgovaramo,

već prepoznaju i našu “nameru da komuniciramo” s njima,kada im uputimo kontakt pogledom, psi su zapravo na istom nivou razvoja kao i deca od dve godine, pokazuje  istraživanje naučnika.

“Sve je više dokaza koji potvrđuju da ljudi i psi dele iste socijalne sposobnosti”, ističe Jožef Topal sa Mađarske akademije nauka i dodaje da psi poseduju socijalne veštine, to jest sposobnost prilagođavanja i socijalnog ponašanja, koji odgovaraju veštinama koje imaju deca od šest meseci do dve godine. Psi čak registruju način na koji ih gledamo, da bi ustanovili šta mislimo i zašto im se obraćamo.

Topalov tim je psima prikazivao video-spotove u kojima im se osoba obraća različitim tonom i koristeći različite oblike kontakta očima. Oni su zaključili da psi mogu da protumače poruku koju im šaljemo pogledom i registruju entuzijam, podjednako kao i mala deca.

U testu, životinjama je prikazan film u kome se osoba okreće prema jednoj od dve identične činije sa hranom, dok je kamera beležila reakcije pasa. U prvom slučaju, osoba je pogledala pravo prema životinji i obratila joj se živahnim glasom: “Zdravo psu!”, dok je u drugom glasom bez emocija izgovorila iste reči, ali nije pogledala psa u oči. Ispostavilo se da su psi uglavnom pogledali u posudu kada je osoba pogledom i određenom bojom glasa ispoljila nameru da komunicira s njima.

“Naša otkrića pokazuju da psi reaguju na ljudsku komunikaciju na način koji je prvobitno pripisivan isključivo maloj deci”, ističe Topal.
izvor:blic.rs

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala