Najzanimljiviji sajt Balkana

titanik pismo  prodato za rekordnus umu 166.000$
Pismo pronađeno kod čoveka koji je poginuo u potonuću "Titanika" prodato je za rekordnu sumu novca za pisma sa Titanika....

Reč je o pismu koje je putnik prve klase "Titanika" Aleksandar Oskar Holverson napisao majci i jedno je od poslednjih pisama za koje se zna koja su "preživela" ovu pomorsku nesreću.

Pismo je prodato na aukciji za sumu od 166.000 dolara što je rekord što se tiče "preživelih "pisama sa "nepotopivog" Titanika

Pismo ima zaglavlje sa utisnutim imenom čuvenog Titanika, a u njemu Holverson piše o utiscima o brodu i hvali hranu i muziku.

"Ako sve prođe kako treba, stići ćemo u Njujork u sredu pre podne", napisao je Holverson dan pre fatalnog susreta "Titanika" sa ledenim bregom.

Holverson je bio trgovac iz Minesote, a putovao je sa suprugom Meri Alis koja je preživela katastrofu. U pismu takođe prenosi utiske o putovanju,"rame uz rame" sa jednim od najpoznatijih putnika Titanika.

"Džon Jakob Astor je na brodu. Izgleda kao svako drugo ljudsko biće iako ima milione. Oni sede na palubi sa nama ostalima", napisao je Holverson govoreći o američkom biznismenu koji je u to vreme bio jedan od najbogatijih ljudi u svetu tada.
Aleksandar Oskar i Meri Holverson
Pismo je jedno od poslednjih predmeta za koje je poznato da su sačuvani posle potonuća broda, a na njemu su vidljivi tragovi vremena koje je provelo na dnu Atlantika.


Pismo je na aukciji prodala Holversonova porodica u trgovačkom gradu Divajzis na jugu Engleske. Ključevi načinjeni od gvožđa sa "Titanika" prodati su za 76.000 funti.

Aukcionar Endrju Oldridž istakao je da ove cene pokazuju kako ne opada interesovanje za "Titanik", kao i putinke i posadu tog nesretnog broda.Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1