Najzanimljiviji sajt Balkana

kotrljajuće kamenje dolina smrti
Misterija "kotrljajućeg kamenja" Doline smrti, u pustinji Mohave na istoku Kalifornije, zbunjivala je naučnike skoro čitav vek Još od davne 1948. naučnici su pokušavali da shvate kako se kreće kamenje, ponekad teško i 300 kilograma...

a kao odgovor nuđene su teorije o poplavama, "lancima leda", vetrovima jačine uragana, pa čak neki su tvrdili i da su vanzemaljci tu umešali prste.!


Misterija je izgleda  konačno rešena kad su istraživači "uhvatili" kamenje na delu. Naučnik Ričard Noris i njegov rođak Džejms Noris, inženjer, stavili su na kamenje GPS, okružili ih kamerama i zapanjili se kad su otkrili da je uzrok njihovog kretanja na jednom od najvrelijih i najsuvljih mesta na našoj planeti, ni više ni manje nego običan led.!

U jednoj od retkih prilika, kad se steknu pravi uslovi sa kišom na obično suvom koritu jezera Rejstrek (Racetrack), praćeno suncem i vetrom  pločice tankog leda guraju kamenje kroz muljevito pustinjsko dno, ponekad brzinom od nekoliko metara u minuti.

Uslovi moraju da se steknu u potpunosti, ističu naučnici, nazivajući to svojevrsnim fenomenom "zlatne zone". Ako je led pretanak, ili dan previše sunčan, ili vetar nije dovoljno stabilan – ništa se neće dogoditi, kako piše "Nacionalna geografija" Takođe, mora da postoji i stajaća voda, što je redak fenomen u području u kome padne manje od 50 mm kiše godišnje.

Ričard Noris je rekao da su on i njegov rođak zatekli jezersko dno prekriveno ledom kad su prošlog decembra otišli da pregledaju instrumente koje su stavili na kamenje.

"Sledećeg dana sedeli smo na planini i divili se pogledu, kad je počeo da duva vetar, a led počeo da puca. Iznenada, ceo proces se odvio pred našim očima. Deo mene je tužan zbog toga što više nema misterije" izjavio je Džejms Noris.Video možete odgledati ovde
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1