Najzanimljiviji sajt Balkana
Gotovo  posle 3.336 godina napokon je otkrivena misterija smrti Tutankamona.koji je imao 19 godina kada je postao kralj Egipta a koji je stradao 1323. godine pre nove ere."Virtuelna autopsija" koju su istraživači napravili zajedno sa naučnicima sa Instituta za forenziku u Cranfieldu u Velikoj Britaniji...


 su uspeli ustanoviti od čega je umro Dete - kralj  Tutankamon.Tutankamona su pregazile kočije dok je bio na kolenima.Tako je forenzičko ispitivanje dalo odgovor na pitanje kako je umro najpoznatiji faraon na svetu!

Kada je umro arheolog koji je otkrio Tutankamonovu grobnicu Lord Karnarvon, 1922. godine, otkriveno je da mladom kralju nedostaje i srce.

Najnovija istraživanja britanskih stručnjaka otkrila su dokaze da su povrede na telu Tutankamona slične onima koje su se dobijale u nesrećama sa kočijama, ali i da je mumificiranje loše izvedeno pa je kao posledica njegovo telo spaljeno unutar sarkofaga.

Pomoću kompjuterske simulacije "Virtuelne  autopsije", specijalistii naučnici  za forenziku u Cranfieldu pokazali su da je kočija direktno udarila u njega dok je bio na kolenima i smrskala rebra i karlicu, ali i zdrobila srce. Pretpostavlja se da je u trci kočijama Tutankamon pao sa svoje pa je na njega naletela druga kočija.

Trag da je Tutankamonovo telo bilo spaljeno, došao je od dr Roberta Konolija, antropologa sa Univerziteta u Liverpulu, koji je pronašao i deo faraonovog mesa, što je jedini takav uzorak van Egipta. On je meso skenirao elektronskim mikroskopom kako bi utvrdio da je spaljeno i došao do potvrdnog odgovora.

Kombinacija ulja za balzamovanje, kiseonika i lana uzrokovala je hemijsku reakciju, koja je “kuvala” telo na temperaturama većim od 200 stepeni Celzijusa.Istraživači su napravili “virtualnu obdukciju” koja je otkrila uzorak identičnih poveda na jednoj strani Tutankamonovog tela i objasnila da mu je srce previše uništeno u nesreći.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala