Najzanimljiviji sajt Balkana


}; document.write('');

ribar bogastvo ambra

Ribolovac Kalil Al Sinani (30) iz Omana je postao milioner zahvaljujući kitu !On je  u blizini obale Kuarajt u svoju mrežu "ulovio" čudnu ljigavu stvar od koje se obogatio gotovo preko noći!Kalil je ulovio kitovu povraćki tzv. ambru, retki nusproizvod kitovog probavnog sistema koja se naziva i "plutajuće zlato".Ukupna težina "ulovljene" kitove povraćke - ambre je bila 60 kilograma

Ova ljigava i čudna suspstanca je visoko cenjena kod proizvođača parfema, koji je koriste u hemijskoj reakciji koja omogućava da miris traje duže.

Kalil je lokalnim medijima rekao da je krenuo iz ribolova kući, kad je osetio strašan smrad i uskoro otkrio da dopire iz njegove mreže. Srećni ribar je rekao da će da prestane da se bavi ribolovom i kako će dva miliona dolara da potroši na luksuzniji život.

Ambra je čvrsta izlučevina ulješure, sisara iz redova kitova.Ambri su potrebne godine kako bi nastala i smatra se da životinju štiti od oštrih i teških stvari koje može da proguta.

U okenanima pluta godinama pre nego što stigne do obale, a uticaj Sunca i slane morske vode je pretvaraju u mekanu, sivu masu, koja podseća na vosak.

Inače kitova ambra nastaje zbog kitovih probavnih smetnji. Ribari je skupljaju mrežama prateći jata kitova najčešće u Indijskom okeanu. 

Najveća abra ikada, je nađena u Australiji 1913. godine i bila je teška čak 455 kilograma.

U prošlosti su je smatrali afrodizijakom, a proslavio je zavodnik Kazanova koji je navodno stavljao u toplu čokoladu kako bi pojačao svoju seksulanu moć.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala