Najzanimljiviji sajt Balkana

na brodu Kronan pronađen sir

Švedski ronioci koji istražuju olupinu ratnog broda "Kronan" koji je potopljen 1676. godine u Batičkom moru pronašli su, kako veruju, sir star 340 godina!...

Ronioci koji istražuju olupinu ratnog broda "Kronan" koji je potonuo 1676. godine u Batičkom moru pronašli su, kako veruju, 340 godina star sir.

Misteriozna masa ima izgled paštete i pronađena je u jednoj posudi na dnu mora.

"Mislimo da je u pitanju mlečni proizvod. Za razliku od dugih, mislim da je prijatnog mirisa", rekao je Lars Einarson, koji vodi istraživanja kod ostrva Eland.

Posuda je pronađena na mestu gde su uslovi da se sir očuva bili optimalni, ispod sloja sedimenata koji je štitio od korozije i u moru čiji salinitet nije veliki.


Sir sa "Kronana" predat je na analizu stručnjacima sa poljoprivrednog univerziteta u Upsali.

"Kronan" (Kruna) je eksplodirao 1. juna 1676. tokom bitke sa dansko-holandskom flotom tokom Skanijskog rata. Od 800 ljudi na brodu, samo 40 je preživelo eksploziju.

Olupina broda pronađena je 1980. i od tada je izronjeno oko 30.000 predmeta sa "Kronana" – topovi, sanduci, posuđe, instrumenti za merenje i navigaciju, muzički instrumenti, drago kamenje, zlatnici, ali i ostaci životinja, brašno i boce sa vinom.

izvor:novosti.rs

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala