Najzanimljiviji sajt Balkanaroze jezero
Jezero “Hiller” nalazi se na Srednjem ostrvu u Zapadnoj Australiji.Srednje ostrvo je najveće od ostrva i ostrvaca koji čine Recherche arhipelag, grupu od oko 105 ostrva.Ovo neobično slano jezero se razlikuje od svih ostalih jezera sveta jer je roze boje!....


 Plitko slano roze jezero Hiller je oivičeno belom solju i okruženo je tamnim zelenim šumama eukaliptusa i Paperbark drveća. Uska traka belih dina i peska razdvaja jezero od okeanskih dubokih voda.
hiller jezero

"Hiller" roze jezero dugo je oko 600 metara.Po nekim tvrdnjama jezero otkriveno davne 1802. godine, a otkrio ga je Metju Flinders.

Grupa istraživača je 1950. godine istraživala je uzroke boje, ali uzorci vode jezera nisu imali tragove algi, koje inače najčešće daju boju vodi
roze jezero australija
Ni danas nije poznato po čemu jezero Hillier duguje svoju jedinstvenu ružičastu boju.Moguće objašnjenje prema nekim naučnicima podrazumeva niske koncentracije hranljivih materija i različite vrste bakterija i algi.
roze jezero
Međutim,roze obojenost takođe može da bude od morske soli i nahcolite (natrijum bikarbonata) depozitnom reakcijom, ili od crvenih halophilic bakterija u soli kore.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala