Najzanimljiviji sajt Balkana


Ova zanimljiva vest zvuči kao naučna fantastika,možda to više i nije.Ova nazovimo ideja je stara više od jednog veka da železnički tunel  spaja Daleki Istok i Daleki Zapad,odnosno Rusiju i Aljasku....

Neobično veliki ( kilometaski) tunel bi teoretski omogućio da na primer Britanac u Londonu sedne na voz i putuje sve do SAD i to ovim tunelom tj vozom.Da kažemo da na primer tunel ispod La Manša duplo je kraći od ovog između SAD i Rusije.


Uticajni ljudi iz Kremlja i Bele kuće se sastali pre par dana da bi počeli razgovarati na temu o projektu koji bi povezao Aljasku i Sibir kroz Beringov moreuz tunelom.Tunel su nazvali "Bering".

Ova železnica prvobitno bi bila namenjena razmeni industrijskih proizvoda,dok će obični putnici morati da sačekaju.Projekat  bi po nekim proicenama koštao oko 100 milijardi dolara ali ovakva železnica bi mogla da preveze i  do 100 miliona tona tereta godišnje, pa bi se brzo novčano isplatila.

Ideja o povezivanju SAD i Rusije postojala je ranije, još za vreme cara Nikolaja II Romanova, koji je maštao o gradnji ovakvog tunela. U novije vreme, planovi su podrazumevali gradnju niza visećih mostova preko dva ostrva smeštena između Aljaske i Sibira.
izvor:blic.rs
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1