Najzanimljiviji sajt Balkana
Ruske naučnike je zadivio neobičan pronalazak -pronalazak dobro očuvanog leša ženke vunenog mamuta u Arktičkom okeanu.Oni su bili začuđeni očuvanošću mišićnog tkiva i krvi uprkos starosti mamuta od 10.000 do 15.000 godina.Ruski naučnici  su objavili i to da su našli....

krv u lešu mamuta ,ističući da ovakvo otkriće povećava šanse kloniranja vunenog mamuta tj. praistorijske životinje!.Ovim zanimljivim otkrićem  povećava se šansa za kloniranje ove praistorijske životinje, koje bi navodno trebalo da izvrši kontroverzni genetičar Hvang Vu Suk.

Na nedavnoj ekspediciji,stručnjaci Ruskog geografskog društva i Severoistočnog federalnog univerziteta proučili su dobro očuvani leš ženke vunenog mamuta,koji je otkriven u avgustu 2012.godine u permafrostu na ostrvu Mali Liakovski, u ruskom Arktičkom okeanu.Šef ekspedicije Semen Grigorijev izjavio je za novinske medije da je mamut ženke star oko 60 godina,i da je umla pre 10.000 do 15.000 godina.

 "U Rusiji, gotovo svake godine otkrivamo mamute, ali je ova ekspedicija omogućila da prvi put naiđemo na ženku u izvanredno očuvanom stanju", kazao je u telefonskom razgovoru.

 "Kada smo probili led ispod stomaka mamuta,iscurela je krv, jako tamna krv.To je najčudnije i neverovatno otkriće Kako je krv mogla da ostane u tečnom stanju? Stara je barem 10.000 godina! A mišićno tkivo je bilo crveno, boje svežeg mesa" izjavio je ruski naučnik.

 Ruski naučnici navode da je za ovo otkirće dobro očuvanog mamuta, zaslužni izuzetni uslovi u kojima se truplo nalazilo hiljadama godina.

 "Upala je u rupu sa vodom ili u močvaru, verovatno do polovine tela.Tu se njeno telo zaledilo u naveo je Grigorijev, napomenuvši da je gornji deo leša bio je delimično pojeden od predatora koji su vladali tada.Naučnici su izvadili leš mamuta,koji je prenet u adekvatan prostor kako bi se sačuvao u šupljinu u permafrostu, do sledeće, ovog puta međunarodne ekspedicije koja će biti obavljena na leto.

 "Ovo otkriće nam daje realnu šansu da pronađemo žive ćelije pomoću kojih je moguće realizovati kloniranje mamuta", objasnio je ruski naučnik.U slučaju uspeha naučnika,DNK mamuta će biti ugrađen u jajne ćelije slonice koja bi,kao najbliži preživeli rođak mamuta,nakon 22 meseca rodila mladunče davno izumrle vrste vunenog mamuta.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala