Najzanimljiviji sajt BalkanaMuzički instrument ruska balalajka
Već gotovo 70 godina u Sjedinjenim Američkim Državama postoji jedna veoma neobična i i čudna  zabrana.A to je  zabrana proizvodnje i prodaje ruskog muzičkog instrumenta balalajki!!...

A kako je krenulo se neće promeniti  bar još u narednih pet godina, jer je predsednik SAD Barak Omaba novim ukazom produžio zabranu do 2020. godine.!

Progon poznatog muzičkog instrumenta u Americi počeo je pred  Drugi svetsk rat, kada je tadašnji predsednik države Franklin Ruzvelt potpisao ukaz o zabrani balalajki na teritoriji SAD  za narednih deset godina

U novije vreme, od 2000. godine, ukazom tadašnjeg predsednika Bila Klintona, zabrana je počela da se odnosi i na Aljasku, jedinu oblasti u SAD gde je do tada bilo moguće prodati ili kupiti balalajku, koja se tu smatra narodnim muzičkim instrumentom.

Formalni razlog za zabranu balalajki u SAD bilo je to što je instrument u carskoj Rusiji, prema oceni pravoslavne crkve i države, bio pogodan za "ismevanje vlasti" Zabrana koja je važila u ruskom carstvu ukinuta je u vreme Sovjetskog Saveta, ali ne i u SAD, gde je i dalje na snazi, mada ne punom obimu.

Sviranje na balalajci nije skorz zabranjeno, ali je za to potrebno dobiti specijalnu dozvolu. Proizvodnja i prodaja u radnjama su zabranjeni, a dozvoljena je pojedinačna privatna prodaja. To je jedan od razloga zbog kojih je knjiga Dž. Flina "Kako napraviti balalajku", objavljena 1984. godine, i dalje veoma popularna i doživela je devet izdanja.

Za običnog Amerikanca, koji želi da uživa u zvucima balalajke, nema drugog načina za to osim da sam napravi instrument, jer u prodavnici neće moći da ga kupi, bar do 2020. godine.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala