Najzanimljiviji sajt Balkanaavio podmornica
Davne 1934. godine Rusi su razmišljali o bizarnim vojnim tehnologijama, a jedna od takvih je bila i leteća podmornica.Tadašnji student  Mornaričke škole inženjerstva u Rusiji Boris Ušakov, je 1934. godine napravio....

je 3D model neobičnog vojnog hibrida između podmornice i aviona!.

1936. projekt je odobrio posebno veće stručnjaka, koji su ga smatrali dostojnim daljnje realizacije. Sam Ušakov je na tom projektu radio  od 1937. i 1938. godine.Projekt je nazvan "leteća podmornica", a kako mu ime govori, radilo se o mašineriji  koja je moglao ploviti pod morem ( podmornica), ali i leteti vazduhom (avion) kako prenosi "English Russia"

Nakon mnogo prepravki,pojavila se konačna verzija  "avio-podmornice " koja je mogla razviti maksimalnu brzinu letenja od 185 kmh i brzinu podvodne plovidbe od 3 čvora.
avio podmornica
Glavni zadatak "avio podmornice" bila bi napad na brodove, prvo izviđanjem iz vazduha, a nakon toga napad  pod morem uz korištenje torpeda za njihovo potapanje

Na žalost ovaj zanimljiv i neobičan projekat je 1938. godine otkazan zbog njegove kompleksnosti i nerealistične realizacije. Ušakov je leteću podmornicu zamislio tako da ima šest modula: tri za motore zrakoplova, jedan za posadu, jedan za ekumulatorsku bateriju i jedan za električni motor podmornice.
leteća podmornica
Oplata je zamišljena tako da bude debljine 6 milimetara i napravljena od duraluminija, a trup promera 1,4 metra. Pilotska kabina bi tokom plovidbe pod vodom ( morem) bila ispunjena vodom, a instrumenti bi bili u vodootpornom odeljku.Motori bi imali posebne štitnike za sprečavanje štete od vodenog pritiska pod vodom.

Dok je rđanje bi se sprečeno posebnom bojom, a torpeda su zamišljena tako da bi bila postavljena ispod krila. U naoružanje bi ulazile i dve mašine za borbu u vazduhu protiv drugih aviona.
Karakteristike leteće podmornice:
Maksimalna težina pri poletanju: 15.000 kg
Maksimalna brzina u vazduhu: 185 kmh
Maksimalan domet leta: 800 kilometara
Najveća visina leta: 2.500 metara
Maksimalna brzina plovidbe: 3 čvora
Maksimalna dubina zaranjanja: 45 metara
Maksimalan domet tokom urona: 5 do šest nautičkih milja
maksimalno vreme pod vodom: oko 48 sati

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala