Najzanimljiviji sajt Balkana


LEVO Džejms Votson DESNO Ališer Usmanov
Danas u Oslu će Malala Jusafzai i Kailaš Satjarti  primiti Nobelovu nagradu za mir. Popodne će u Stokholmu biti uručene Nobelove nagrade za književnost, ekonomiju, hemiju, fiziku i medicinu....

U međuvremenu, jedan od najbogatijih Rusa Ališer Usmanov (u čijim rukama je čelik i telekomunikacije,  suvlasnik Arsenala) otkrio je javnosti da je otkupio Nobelovu nagradu naučnika Džejmsa Votsona i da namerava da mu je vrati !

I tako je ruski biznismen i multimilioner Ališer Usmanov kupio za 4,8 miliona dolara Nobelovu medalju Džejmsa Votsona, potresen činjenicom da je naučnik bio prinuđen da je proda

Džejms Votson, Moris Vilkinson i Frensis Krik dobili su 1962. godine Nobelovu nagradu za otkriće strukture DNK.Votsonova medalja prodata je na aukciji za 4,8 miliona dolara.

To je ujedno i prva medalja koja je stavljena na prodaju za života naučnika koji ju je osvojio. Votson (86) kaže da je planirao da da deo prihoda od prodaje medalje u humanitarne svrhe i za dalji razvoj naučnih istraživanja.
Nobelova medalja Dr Džejmsa Votsona 

Biznismen Usmanov objasnio je da je telefonom anonimno kupio medalju prošle nedelje na aukciji.

Izjave koje su ga koštale uvažavanja
Pre aukcije, Votson je tvrdio da prodajom medalje prikuplja sredstva za laboratoriju "Cold Spring Harbor" na Long Ajlendu, sa koje je udaljen, tačnije, gde mu je ukinut status savetnika nakon što je u oktobru 2007. godine dao rasističku izjavu da crni ljudi ne mogu biti inteligentni kao beli.

"Po mom mišljenju, situacija u kojoj izvanredni naučnik mora da proda svoju medalju koja predstavlja simbol njegovog uspeha je neprihvatljiva. Džejms Votson je jedan od najvećih biologa u istoriji čovečanstva i nagrada za otkriće strukture DNK mora pripadati njemu" izjavio je,Usmanov. 

Inače Mpoznati svetski magazin Forbs procenio je Usmanovljevo bogatstvo na 15,8 milijardi dolara.


izvor:rts.rs

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1