Najzanimljiviji sajt Balkanabiljka stara 30.000 godina
Biljka koja je pronađena u zaleđenom ledenom tlu sibira Sibira,ruski istraživački tim je uspeo da regeneriše tj.oporavi plod nakon ispitivanja desetine fosilnih ostataka skrivenih u ledu na desnoj obali reke Kolime u severoistočnom Sibiru...

Tako su na kraju ruski naučnici uspeli da "ožive biljku" staru oko 30.000 godina što je pionirski eksperiment i veliki napredak ka oživljavanju raznih drugih biljnih vrsta.! Inače ovi fosili su stari 30.000 do 32.000 godina.

Najstarija biljka silene stenofila je regenerisana,rekli su naučnici i dodali da je plodna i da proizvodi beli cvet i ima održive semenke.
Ovim ekspirimentom su ruski naučnici potvrdili a i sama činjenica koju su dobili dokazuje da led služi kao prirodno spremište za neke davne oblike zivote.

Ova studija rusa je objavljenja u američkom naučnom časopisu "Izveštaji Nacionalne akademije nauka"

Kanadski naučnici isto tako pre ruskih naučnika uspeli da regenerišu neke značajne mlađe biljke iz semena pronađenog u nekim jazbinama.

Svetlana Jašina iz Istituta za biofiziku Ruske akademije nauka,izjavila je da oživljena biljka izgleda vrlo slično jednoj biljci koja još uvek raste u istom području severoistočnog Sibira.

Jašina je izjavila za medije :"To je izdržljiva biljka,koja se veoma dobro prilagođava"i dodala je da  se nada će naučnici uspeti da ožive još prastarih biljnih vrsta.

Ti fosili su pronađeni u jazbinama veverica koja su pravile zalihe hrane.Japanski naučnici već su u potrazi na istom podrucju za fosilima, odnosno smrznutom tkivu životinja zbog leda kao dobrog konzervatora.


Na tom području su živeli mamuti, bizoni, konji, jeleni i nosorozi.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala