Najzanimljiviji sajt Balkana


Angela zang
Angela Žang koja ima samo 17 godina je dobila nagradu za svoj fenomenalni pronalazak.Ona je uspela verovali ili ne da razvije nano čestice koje se mogu uneti u organizam i koje uništavaju ćelije raka.!

Mladi pronalazač Angela je utrošila na razvijanje nano čestica koje ubijaju rak skoro 1.000 radnih sati tokom 2009. godine u laboratoriji.

Za svoj mukotrpni fenomenalni pronalazak Angela je dobila nagradu na takmičenju od 100 hiljada dolara koje je pokrenula kompanija Simens . Angela je rad nazvala "Dizajn navođenog fototermalnog kontrolisanog multifunkcionalnog nanosistema za tretman matičnih ćelija raka".Angela je našla način tj svoj pornalazak zasniva na tome da nano čestica se može isporučiti direkno na tumor uz pomoć leka salnomicin Kada je nano čestica  "isporučena" one deluju tako da ubijaju matične ćelije raka.

U svom pronalsku otišla je i korak dalje,u nano čestice ubacila zlatne i gvožđane elemente koje omogućavaju lakši i neinvazivni pregled tumora uz pomoć CT skenera i fotoakustike.

Kaže da se na ovaj projekat odlučila kada je videla kolika je stopa smrtnosti kod bolesnika koji primaju razne tretmane od raka. Matične ćelije raka su otporne na mnoge različite forme lečenje, pa je ona tako odlučila da se fokusirana na rešavanje ovog problema.Glavna želja joj je kako kaže mladi pronalazač Angela da jednog dana postaje profesor istraživač
izvor:blic.rs

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1