Najzanimljiviji sajt Balkanasajga antilopa ugrožena je rsta životinja
Ova životinja je preživela ledeno doba i živi i dan danas,Sajga antilopa (lat.Saiga tatarica) na žalost kritično ugrožena vrsta antilope
.Ova čživotinja neobičnog izgleda živi u stepama srednje Azije u ravnicama pokrivenim visokom travom...

Sajga antilopa je poznata po ekstremno neobičnoj, prevelikoj i fleksibilnoj strukturi njuške. Njena njuška podseća na surlu i ima posebne dlačice i žlezde koje filtriraju pesak i prašinu takoće ima funkciju da u hladnim danima greje vazduh pre nego što on dođe do pluća.

Sajga zimi dobija debelo vuneno krzno koje je štiti od vetrova. Sajge su specifične po tome što jedu neke biljke koje su za druge otrovne. Mogu prevaliti velike razdaljine u potrazi za hranom i odlični su plivači.
sajga antilopa

Sajga antilope mogu da narastu do visne između 60 - 80 cenitmetara a trče brzinom i do 80 kolimetara na satTežina im može da bude između 26-60 kilograma.Dok je životni vek mužjaka oko 5-6 godina samoA ženke žive duplo duže negde oko 12 godina.

Njihova populacija drastično opala nakon raspada SSSR zbog nekontrolisanog lova i potražnje njihovih rogova u kineskoj medicini A danas se mogu pronaći na području Rusije i na tri mesta u Kazahstanu

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala